ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA introduc tarife de import la aluminiu şi oţel

10:05 | 09.03.2018 Categorie: Externe

Washington, 9 mar. /MOLDPRES/. Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat introducerea unor tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, dar a exceptat Canada şi Mexic şi a oferit posibilitatea excluderii altor aliaţi, transmit DPA şi Reuters, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Descriind dumpingul de pe piaţa americană a oţelului şi aluminiului ca ''un asalt la adresa ţării noastre'', Trump a apreciat că cea mai bună decizie pentru companii ar fi să-şi mute înapoi în SUA oţelăriile şi topitoriile.

Oficialul american a insistat că producţia de metale este vitală pentru securitatea naţională.

''Dacă nu vrei să plăteşti taxe, adu fabrica ta înapoi în SUA'', a declarat Trump la Casa Albă, flancat de angajaţi din sectorul siderurgic.

Senatorul republican Jeff Flake, un critic al lui Trump, a anunţat că va introduce o lege pentru anularea tarifelor, în timp ce republicanul Orrin Hatch, care conduce Comitetul financiar al Senatului SUA, a explicat că va colabora cu Casa Albă ''pentru a atenua pagubele''.

Canada, cel mai mare furnizor de oţel şi aluminiu al SUA, a salutat decizia preşedintelui de a nu fi supusă imediat noilor tarife, dar a anunţat că va continua să facă lobby la Washington până când va dispărea ameninţarea tarifelor.

Un oficial al administraţiei Trump a explicat că şi alte state ar putea încerca să negocieze cu reprezentantul american pentru comerţ, Robert Lighthizer, pentru a găsi căi alternative în vederea atenuării ameninţării pe care o reprezintă la adresa securităţii SUA exporturile lor de oţel şi aluminiu.

Canada şi Mexic sunt iniţial exceptate de la tarife, pe fondul discuţiilor privind renegocierea Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA). Dacă renegocierea va fi finalizată, nu vor exista nici un fel de tarife pentru cele două ţări vecine, a spus Trump.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!