ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor” s-a încheiat cu un spectacol al Ansamblului „Joc”

10:03 | 11.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. Un spectacol intitulat „Povestea unei iubiri”, prezentat de Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc” a avut loc ieri seară la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău. Cu acest eveniment s-a încheiat cea dea 52-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor” cu genericul „Mărţişorul e iubire”, care s-a desfăşurat în perioada 1-10 martie în R. Moldova şi dincolo de hotarele ţării, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, prim-maestrul de balet, Evgheni Sandul, a menţionat că membrii colectivului şi-au dorit să realizeze un spectacol coregrafic într-un format nou, cu proiecţii de ultimă generaţie, muzică de excepţie, joc de lumini şi să readucă atmosfera „Joc”-ului de altă dată. „Joc-ul a fost şi este mândria noastră. Spre marele nostru regret, din cauza salariilor mici, mulţi coregrafi pleacă peste hotare, în căutarea unor câştiguri mai mari. Din acest motiv, 35 la sută de locuri din trupa de balet sunt vacante. Sperăm, însă, că situaţia se va schimba şi vom redeveni ceea ce am fost – un ansamblu cunoscut în întreaga lume”, a subliniat Evghenii Sandu.

La rândul său, conducătorul muzical şi prim-dirijorul Vasile Goia a afirmat că a revenit în fruntea orhestrei ansamblului pentru a-i reda „Joc”-ului faima de altădată. „Sunt sigur că „Joc”-ul va juca în continuare pe marile scene ale lumii. Pentru aceasta avem dorinţă şi vom munci în continuare ca să valorificăm potenţialul artistic de care dispunem”, a precizat Vasile Goia.

Mai mulţi spectatori, care au aplaudat îndelungat, au spus că „Joc”-ul trebuie să rămână a fi o legendă vie a neamului nostru şi un ambasador cultural al ţării noastre. Pe parcursul spectacolului ei au avut posibilitatea să urmărească mai multe compoziţii muzical-coregrafice mai vechi şi mai noi: „Crăiţele”, „Căluşarii”, ”Suita din Carpaţi”, ”Suita de Dansuri Bucovinene”, ”Suita de melodii din Transilvania”, ”Suita Bulgărească”, ”Dans din Oaşi”, ”Dans de Codru”, ”Sărbătoreasca” ş.a.

În acest an, Festivalul Internaţional  de Muzică Mărţişor” a purtat genericul „Mărțișorul e iubire” și a fost dedicat unui eveniment special, și anume înscrierii, la 6 decembrie 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a Mărțișorului. Proiectul de nominalizare a sărbătorii „Practicile culturale asociate Zilei de 1 Martie” în Lista Reprezentativă UNESCO a fost lansat în martie 2014 de Ministerul Culturii din R. Moldova, în parteneriat cu Ministerele Culturii din România, Bulgaria, Serbia şi Macedonia.

Ediţia din anul curent a cuprins 54 de spectacole muzicale, dintre care 26 de concerte au fost organizate în diferite raioane ale țării - Anenii Noi, or. Bălți, Soroca, Glodeni, Căușeni, Criuleni, Ungheni, Ialoveni, Ștefan Vodă, Orhei, Nisporeni, Rezina, Strășeni, inclusiv patru în oraşul Tiraspol. La eveniment au participat artişti din 13 ţări.

Prima ediție a Festivalului Internaţional de Muzică “Mărţişor” a avut loc în anul 1966, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii. Festivalul a bucurat publicul autohton cu prezența unor nume notorii nu doar din Republica Moldova, dar și din întreaga lume, transformând Chișinăul într-un adevărat centru cultural.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18001921

img18001921

img18001921

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!