ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Londra desfăşoară o anchetă de proporţii în cazul fostului spion rus otrăvit

10:43 | 11.03.2018 Categorie: Externe

Londra, 11 mar. /MOLDPRES/. Poliţia britanică efectuează o anchetă de mare amploare pentru a încerca să facă rapid lumină asupra otrăvirii fostului dublu spion rus Serghei Skripal, în continuare în stare "critică", a anunţat sâmbătă guvernul de la Londra care se pregăteşte de luptă în cazul implicării Moscovei, relatează AGERPRES și MOLDPRES cu referire la AFP.

"Este o anchetă serioasă, importantă", a declarat sâmbătă ministrul britanic de interne, Amber Rudd, la finalul celei de-a doua reuniuni de urgenţă a comitetului "Cobra", convocată de guvern în patru zile.

"Este o anchetă foarte minuţioasă, detaliată", efectuată cu "rapiditate şi profesionalism" de peste 250 de poliţişti din departamentul antiterorist britanic, însărcinat cu ancheta, a continuat ea. "Angajăm resurse enorme pentru a ne asigura că au tot sprijinul necesar pentru a face acest lucru", a mai spus ministrul.

Până în prezent, poliţia a identificat peste 240 de martori şi a strâns vreo 200 de elemente de probă, pe lângă o "enormă cantitate" de imagini de pe camerele de supraveghere video.

Ea a primit sprijinul a circa 180 de militari pentru a deplasa obiecte şi maşini - ambulanţe, de exemplu - posibil contaminate de agentul neuroiritant administrat lui Serghei Skripal, 66 de ani, şi fiicei sale Iulia, 33 de ani, descoperiţi la 4 martie în stare de inconştienţă pe o bancă din Salisbury (sudul Angliei) unde locuia spionul.

Sâmbătă, amândoi se aflau în stare "critică, dar stabilă", a subliniat Amber Rudd, în timp ce o poliţistă spitalizată după intervenţia sa este "în stare gravă", deşi poate vorbi.

Ministrul a ţinut să menţioneze că este prematur să se desemneze un responsabil, dar colegul său de la Externe, Boris Johnson, încă de marţi a făcut aluzie la Rusia, deja menţionată în mod repetat în trecut ca o ameninţare de autorităţile politice şi militare britanice.

"Va veni timpul pentru un răspuns, dar deocamdată ne concentrăm asupra anchetei", a spus ea.

Denunţând o "pură propagandă", Rusia a negat orice implicare în otrăvirea lui Serghei Skripal care fusese condamnat pentru trădarea ţării sale şi sosise în Marea Britanie în 2010 în urma unui schimb de deţinuţi organizat între Moscova, Londra şi Washington.

Premierul britanic, Theresa May, a promis joi să răspundă în mod "corespunzător" dacă se dovedeşte că un stat este implicat în această afacere.

(Editor L. Alcază)

img18001923

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!