ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe semafoare inteligente vor fi instalate în capitală

14:02 | 12.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. Mai multe semafoare inteligente vor fi instalate în capitală în decursul acestuia an, potrivit unei decizii a autorităților municipiului Chișinău, relatează MOLDPRES.

În cadrul ședinței de astăzi a serviciilor Primăriei capitalei, primarul general interimar al municipiului Chișinău, Silvia Radu, a specificat că autoritățile au stabilit că prețul pentru deservirea semafoarelor a crescut semnificativ.

„Câțiva ani în urmă, deservirea semafoarelor costa trei milioane de lei, iar în prezent aceasta ajunge la 7-8 milioane de lei. Lucrările erau realizate de către o companie privată, însă am dispus organizarea unei licitații privind desfășurarea operațiunilor de întreținere a semafoarelor, la care vor participa mai multe companii, inclusiv din afara țării. Totuși, am cerut ca deservirea semafoarelor să fie transferată treptat la gestiunea întreprinderii municipale „Lumteh”, deoarece în așa mod costurile vor fi cu mult mai mici”, a spus Silvia Radu.

Potrivit funcționarului, în prezent, întreprinderea „Lumteh” nu poate să preia acest serviciu din cauza regulamentului de activitate existent și a lipsei de personal. „În acest an, ne propunem revizuirea regulamentului și a statelor de personal, pentru ca serviciul să fie preluat de întreprindere. Totodată, în capitală vor fi instalate mai multe semafoare inteligente”, a remarcat Silvia Radu.

Surse din cadrul Direcţiei generală transport public şi căi de comunicaţie a municipiului Chișinău au menționat pentru agenție că, „în prezent, în capitală nu există semafoare inteligente, iar un semafor pietonal costă circa 600 mii de lei”.

Semafoarele inteligente primesc informații de la o serie de senzori montați sub asfalt. În funcție de numărul mașinilor care activează senzorii, semaforul poate prelungi culoarea verde, astfel încât să nu fie create cozi.

În municipiul Chișinău există peste 180 de semafoare.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18001949

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!