ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a aprobat repartizarea banilor pentru reparația drumurilor naționale și locale

15:02 | 12.03.2018 Categorie: Economic

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Programul privind repartizarea mijloacelor Fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2018 și Programul de reparație periodică a drumurilor publice locale, comunale și străzi. Conform Hotărârii Guvernului, finanțarea lucrărilor de renovare a drumurilor publice naționale se va efectua din contul mijloacelor Fondului rutier, iar reparația periodică a drumurilor naționale, locale, comunale și străzi - din contul mijloacelor bugetului de stat, informează MOLDPRES.

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, pentru drumurile publice naționale, în acest an, conform Programului privind repartizarea mijloacelor Fondului rutier, sunt prevăzute circa 972 milioane de lei. 822,8 milioane de lei din aceștia vor fi alocate pentru întreținerea și reparația drumurilor publice, dintre care 492 milioane de lei vor fi direcționate pentru îmbunătățirea condițiilor de circulație în intravilanul localităților care sunt traversate de drumuri naționale.

Circa 150 milioane de lei vor fi utilizați pentru reconstrucția și reparația drumurilor publice naționale și a construcțiilor inginerești, executarea lucrărilor de proiectare, evaluarea drumurilor și procurarea terenurilor, cofinanțarea proiectului de construcție a drumului de ocolire a orașului Ungheni, achiziționarea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control a vinietei electronice.

Realizarea prevederilor Programului  de reparație periodică a drumurilor publice locale, comunale și străzi va permite îmbunătățirea calității infrastructurii drumurilor în 1242 de localități din țară. În total, sunt prevăzute cheltuieli în sumă de 1,6 miliarde de lei.

„Programul de reparație periodică a drumurilor locale, comunale și străzi are ca scop îmbunătățirea condițiilor de circulație prin majoritatea localităților țării, ceea ce va duce la îmbunătățirea schimburilor comerciale și a investițiilor productive, creșterea competitivității agenților economici și a mobilității forței de muncă în localitățile rurale. Programul va fi finanțat din alocațiile suplimentare din bugetul de stat, în măsura acumulării mijloacelor financiare necesare prin intermediul Ministerului Economiei și Infrastructurii”, a subliniat Chiril Gaburici, în cadrul ședinței de Guvern.

Achiziția lucrărilor pentru fiecare raion și controlul calității executării lucrărilor va fi realizat de către Administrația de Stat a Drumurilor.

Recent, în cadrul unei reuniuni a primarilor și președinților de raioane, organizată de Guvern, s-a anunțat despre lansarea noului Program național „Drumuri bune pentru Moldova”, apreciat drept cel mai ambițios proiect de infrastructură lansat după declararea independenței. Programul prevede reabilitarea a circa 1200 kilometri de drumuri, care vor acoperi aproape 1200 de localități.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)