ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Declarația pe venitul persoanelor fizice poate fi depusă prin intermediul telefoanelor mobile

12:26 | 13.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. Persoanele fizice care nu practică activitate de antreprenoriat vor putea să depună la fisc  declarația pe venitul obținut în anul 2017 prin intermediul dispozitivelor mobile, utilizând aplicația respectivă, a anunțat astăzi într-o conferință  de presă Olga Golban, șefa Direcției generale metodologia impozitelor și taxelor a Serviciului Fiscal, informează MOLDPRES:

Potrivit fiscului, deja 54 mii de cetățeni dețin semnături electronice ce le permit să prezinte declarațiile în formă electronică, inclusiv prin dispozitive electronice. O altă noutate ce a fost lansată în acest an este achitarea prin serviciul m-pay.

”Astfel cetățenii vor putea să depună declarațiile sau să achite diferența fără a se deplasa la oficiul fiscal. O pot face și de acasă, simplu și comod”, a menționat Alexandru Ghițman, șef de direcție la Serviciul Fiscal. El a explicat practic cum contribuabilii pot beneficia de noile posibilitățile oferite de fisc.

Persoanele juridice, precum și persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător au obligația să depună declarația pe venit până la 25 martie. „Dat fiind faptul că 25 martie este zi de odihnă, termenul de prezentare a declarației și achitare a impozitului se prelungește până la 26 martie. Din aceleași motive, în cazul cetățenilor termenul va fi prelungit de la 30 aprilie la 2 mai”, a menționat  Olga Golban.

Persoanele fizice sunt obligate să depună declarații pe venit în cazul în care obțin venituri salariale din două sau mai multe locuri de muncă. Veniturile în sumă de până la 31 140 de lei obținute în 2017 se impozitează la cota de 7 la sută, iar suma ce depășește această cifră – cu 18 la sută, a precizat Olga Golban. Potrivit acesteia, scutirea personală este de 10 140 de lei. De scutire majoră, în sumă de 15 840 de lei, beneficiază persoanele care au luat parte la lichidarea consecinţelor avariei de la Centrala atomoelectrică de la Cernobîl, soțiile și părinții celor care căzuți sau dați dispăruți în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova, cât şi în acţiunile de luptă din Republica Afghanistan și alte persoane.

Potrivit datelor Serviciului Fiscal, până la 12 martie persoanele fizice au depus peste 3600 declarații pe venitul obținut în 2017, iar persoanele juridice au depus 2730 declarații. Serviciul Fiscal va activa în lunile martie-aprilie în regim prelungit pentru a oferi posibilitate să fie depuse declarațiile și achitat impozitul în termenul stabilit.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img18001983

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!