ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PDM a criticat declaraţia unui reprezentant OSCE

13:07 | 13.03.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. Liderul democraţilor Vlad Plahotniuc a criticat astăzi declaraţiile făcute de reprezentantul OSCE pentru regiunea transnistreană, Franco Frattini, la Moscova şi a reiterat că “pentru Republica Moldova, retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului este o prioritate”, comunică MOLDPRES.

Potrivit lui Plahotniuc, declaraţiile făcute de reprezentantul OSCE pentru un post propagandistic din Rusia pot bloca și deturna definitiv progresele obţinute în procesul de negocieri din ultimii ani.

“Înțelegem preocuparea oficialului în promovarea unor mesaje, care ar asigura în continuare susținerea, inclusiv financiară, pentru OSCE din partea Rusiei, însă, atenționăm, că asemenea mesaje spuse la Moscova sau oriunde, pot avea cel mai dăunător efect pentru rezolvarea problemei transnistrene. Ba chiar mai mult, asemenea declarații nechibzuite pot bloca și deturna definitiv progresele noastre în negocierile curente, când noi, cu forțele proprii, am avansat foarte mult în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol. Dialog, în care am găsit compromis pe mai multe subiecte și am semnat acorduri evitând totodată suveranizarea Transnistriei”, a opinat Plahotniuc.

Şeful democraţilor a specificat că au mai fost situaţii şi anterior când “doar din ambiția unor funcționari internaționali de a marca un succes formal în rezolvarea conflictului, s-a încercat impunerea semnării anumitor documente în dezavantajul suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova".

“Nu înțelegem, de ce acum, când înregistrăm pentru prima dată în ultimii 15 ani progrese reale în apropierea ambelor maluri ale Nistrului, eforturile noastre sunt zădărnicite prin declarații subversive din partea unor funcţionari. Pentru Republica Moldova, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru este și va rămâne o prioritate, pe care sperăm să o sprijine în continuare comunitatea internaţională, inclusiv  Federaţia Rusă”, a conchis Vlad Plahotniuc.

Săptămâna trecută, reprezentantul OCSE pentru Transnistria, Franco Frattini, aflat în vizită la Moscova, a afirmat într-un interviu acordat unui post rus de televiziune că “solicitarea Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării este una desprinsă de realitate”.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18001986

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!