ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ex-deputatul Iurie Bolboceanu a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie

13:28 | 13.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. Fostul deputat, Iurie Bolboceanu, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie, relatează MOLDPRES.

Potrivit Procuraturii, ex-parlamentarul urmează să-și execute pedeapsa într-un penitenciar de tip închis.

Conform procurorilor, fostul deputat a fost racolat de către un asistent al atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care are statut de diplomat, dar de fapt este ofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, care este un serviciu de spionaj străin.

Astfel, în perioada octombrie 2016 – martie 2017, Bolboceanu a avut mai multe întâlniri și discuții cu ofițerul și la însărcinarea acestuia a colectat și a livrat informații de interes național, ce puteau fi utilizate în dauna Republicii Moldova.

Informațiile furnizate vizau date anticipative privind strategiile și tacticile unor reforme legislative naționale de importanță majoră, acumulate de la figuri politice decizionale, date personale și vulnerabilități ale persoanelor cu funcții înalte în stat, promotori ai reformelor politice, evoluția tactică a acțiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, informații detaliate referitor la intențiile și planurile legislative ale grupurilor parlamentare de la guvernare, bazate pe date culese din interiorul formațiunilor politice.

Pentru datele acumulate și transmise, fostul parlamentar era recompensat financiar.

Într-un interviu pentru MOLDPRES, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă, a declarat că procurorii investighează în prezent mai multe cazuri de trădare de patrie. „Dosarul inițiat pentru trădare de patrie pe numele fostului deputat, Iurie Bolboceanu, este primul caz, care a fost dus până la capăt. Totuși, există mai multe persoane care, în schimbul unor sume de bani, sunt gata să se implice în politica externă și să întreprindă diferite acțiuni ce sunt periculoase pentru securitatea statului”, a spus Chitoroagă.

În cadrul acestui dosar, Iurie Bolboceanu a fost reținut în martie 2017.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18001988

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!