ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mike Pompeo l-a înlocuit pe Rex Tillerson la conducerea Departamentului de Stat

15:50 | 13.03.2018 Categorie: Externe

Washington, 13 mar. /MOLDPRES/. Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că Rex Tillerson a fost înlocuit la conducerea Departamentului de Stat de către Mike Pompeo, până în prezent directorul CIA, informează agenţiile internaţionale de presă, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

'Mike Pompeo, directorul CIA, va deveni noul secretar de stat. El va face o treabă fantastică ! Îi mulţumesc lui Rex Tillerson pentru activitatea sa ! Gina Haspel va fi noul director al CIA, fiind astfel şi prima femeie desemnată pentru acest post. Felicitări tuturor !', a scris Trump pe Twitter.

La câteva minute după apariţia acestei postări, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a emis un comunicat în care afirmă că Tillerson a avut realizări importante în cele 14 luni cât a condus Departamentul de Stat.

Trump nu şi-a motivat deocamdată decizia înlocuirii lui Tillerson. Dar un reprezentant al Casei Albe susţine că preşedintele şi-a dorit o echipă nouă în perspectiva negocierilor istorice cu Coreea de Nord.

Totuşi, în mass-media au existat numeroase relatări despre dezacorduri între Trump şi Tillerson în ceea ce priveşte abordarea politicii externe americane.

Potrivit Reuters, care citează un responsabil neprecizat de la Casa Albă, Trump i-ar fi cerut lui Tillerson vineri să părăsească şefia diplomaţiei americane, dar nu a dorit să anunţe înlocuirea sa tocmai când secretarul de stat era într-un turneu oficial în Africa. Tillerson şi-a încheiat acest turneu mai devreme decât era prevăzut. 

(Editor M. Jantovan)

img18001995

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!