ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regizoarea Elena Fedcu, Artistă a Poporului, a fost petrecută pe ultimul drum

17:04 | 13.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. Regizorul muzical al Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici", Elena Fedcu, Artistă a Poporului, conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice a fost petrecută astăzi pe ultimul drum. Ea s-a stins din viaţă în noaptea de 10 spre 11 martie, la vârsta 64 de ani, informează MOLDPRES.   

În dimineaţa zilei de astăzi,  personalităţi din domeniul culturii şi artei, rude şi prieteni  au venit  în Sala Mare a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chişinău,  ca să-şi ia rămas bun de la cea care a fost  „un om de mare cultură şi valoare, promotoare neobosită a profesionalismului şi a artei”.

În cadrul mitingului de doliu, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc a menţionat că  Elena Fedcu era o intelectuală get-beget. „Am observat cât de mare era dragostea faţă de ea. Titlul de Artist al Poporului i se potrivea mănuşă. M-a impresionat modul ei de a comunica, structura ei de intelectual pur-sânge. A elaborat un nou concept de producere a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, fondat de tatăl ei,  Alexandru Fedcu. Cred că discipolii ei trebuie să preia modelul de existenţă şi de creaţie al Elenei  Fedcu. Asemenea oameni sunt conştiinţa unui neam”, a accentuat Monica Babuc.

În context, directorul Filarmonicii  Naţionale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol a  afirmat că Elena Fedcu a fost un model  al frumuseţii, inteligenţei, eleganţei şi energiei.  „A fost un om absolut aparte. În calitate de profesor universitar, a educat 7 promoţii de regizori estradă, a regizat cele mai importante concerte și manifestări cultural-artistice de importanță statală, ultimul fiind concertul de inaugurare a Festivalului Internațional de Muzică Mărțișor, ediția 2018”, a subliniat Svetlana Bivol.

Solicitat de MOLDPRES,  directorul Palatului Naţional „Nicolae Sulac”, Andrei Locoman a menţionat că  Elena Fedcu a fost o personalitate de o vastă cultură, un suflet luminos şi bun. „Avea o inimă mare în care încăpea o lume întreagă. Întotdeauna aveai ce învăţa de la ea.  A aşteptat să treacă până la ultima suflare spectacolul de închidere al Festivalului „Mărţişor”. A fost un om generos, de o cumsecădenie aleasă, cum rar se întâmplă în ziua de astăzi”, a  mai spus Andrei Locoman.

Dirijorul Orchestrei „Lăutarii” Nicolae Botgros  a apus că a cunoscut-o pe Elena Fedcu încă în 1973, când a fost angajat la Filarmonică de către tatăl ei, Alexandru Fedcu. „Avea o educaţie şi o cultură aleasă.  Dar mai avea şi vocaţia prieteniei. Urmărea  spectacolele mele de la TVR,  de la alte posturi de televiziune şi avea un gust elevat, ştiind să aprecieze ceea este de valoare”, a accentuat Nicolae Botgros. 

Elena Fedcu s-a născut pe 29 ianuarie 1954 la Chișinău, într-o familie cu frumoase tradiții culturale. Tatăl său, Alexandru Fedco, a fost director al Filarmonicii Naționale “Serghei Lunchevici” și al Teatrului Național de Operă și Balet, fondatorul celui mai grandios eveniment cultural al țării – Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”. Elena Fedcu a studiat la Institutul de Arte ,,G. Musicescu”, ulterior a făcut studii postuniversitare la Academia de Arte Teatrale din Moscova, clasa profesorului I. Şaroev, recunoscut regizor de estradă și manifestări publice. Şi-a început cariera profesională în anul 1975. A montat peste 500 de concerte pe cele mai prestigioase scene din R. Moldova, Rusia, Ungaria, Portugalia, Belarus. În 2000 i s-a conferit titlul onorific de „Maestru în Artă”, iar în 2016 –  cel de „Artist al Poporului” din Republica Moldova. Elena Fedcu a fost înmormântată la Cimitirul Central Ortodox din str. Armenească din Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18001998

img18001998

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!