ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost semnate Acorduri de colaborare privind dezvoltarea Centrelor de Tineret în 11 raioane

18:41 | 13.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a semnat astăzi Acorduri de colaborare bilaterală cu 11 autorități ale Administrației Publice Locale de nivelul II privind dezvoltarea Centrelor de Tineret.  Acorduri similare au fost semnate cu 9 autorităţi publice locale la 14 noiembrie 2017, informează MOLDPRES.

Documentele au fost semnate de către ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc şi președinții raioanelor Cahul, Criuleni, Fălești, Florești, Glodeni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Râşcani, Rezina și Strășeni.

În alocuțiunea sa, ministrul Monica Babuc a menţionat importanţa consolidării parteneriatelor dintre autorităţile publice centrale şi locale, astfel încât tinerii să aibă posibilitatea de a se manifesta pe plan personal şi profesional la ei acasă, subliniind că deschiderea centrelor de tineret în raioanele respective oferă noi perspective pentru extinderea serviciilor de educaţie non-formală şi dezvoltarea activităţilor de educare, consiliere, de promovare a modului sănătos de viaţă în rândul tinerilor.

Potrivit oficialului, semnarea acordurilor a fost realizată  în contextul implementării  Programului de Dezvoltare a Centrelor de Tineret pentru anii 2017-2021, al cărui scop este de a consolida capacităţile instituţionale care ar permite dezvoltarea şi extinderea teritorială a serviciilor de tineret, astfel încât să fie sporit numărul  de tineri beneficiari.

Prin intermediul programului, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării va acorda autorităţilor publice locale de nivelul II suport pe trei dimensiuni:  dezvoltarea  profesională a resurselor umane din cadrul centrelor de tineret (manageri şi specialişti în lucrul  de tineret), suport pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale a acestora (echipament IT şi mobilier) şi sprijin financiar în vederea  dezvoltării Programelor raionale/municipale  de granturi pentru iniţiativele/ proiectele de tineret ale organizaţiilor de tineret şi grupurilor de iniţiativă ale tinerilor.

În context, preşedintele raionului Glodeni, Ion Leucă a afirmat că proiectele lansate de ministerul de resort în teritoriu au  un impact semnificativ asupra tineretului de la sate, astfel încât, autorităţile publice locale susţin acest parteneriat şi vor depune eforturi ca centrele de tineret să fie pline de viaţă.

Pentru dotarea Centrelor de Tineret, din bugetul ministerului a fost achiziţionat  mobilier şi echipament IT în valoare de 5 milioane lei, iar pentru  dezvoltarea serviciilor de tineret sunt planificate 8 milioane de lei  anual pentru perioada 2017-2020.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img18002000

img18002000

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!