ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O misiune a FMI va efectua, în a doua jumătate a lunii martie, cea de-a treia evaluare a programului cu R. Moldova

18:22 | 13.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. O echipă de experți ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de șeful misiunii Ben Kelmanson, se va afla într-o vizită de lucru la Chișinău în perioada 15-27 martie pentru a efectua cea de-a treia evaluare a Programului cu Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Reprezentantul Permanent al FMI la Chișinău, Volodymyr Tulin, a precizat într-o Declaraţie pentru presă că pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul evaluării a treia a Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu acestea despre politicile macroeconomice pe viitor.

Cea de-a doua evaluare a Programului cu Republica Moldova a fost efectuată în perioada 25 octombrie-7 noiembrie 2017. Ca urmare, consiliul executiv al Fondului Monetar Internațional  a aprobat, la 20 decembrie, o nouă tranșă în sumă de 15,7 milioane de drepturi speciale de tragere (aproximativ 22,2 milioane de dolari SUA) din creditul de 187 milioane de dolari SUA pentru Republica Moldova.

Prima tranșă în sumă de 35,9 milioane de dolari a fost acordată imediat după aprobarea acordului, iar cea de-a doua tranșă în sumă de 21,2 milioane de dolari, după prima evaluare a programului în perioada 14-28 februarie 2017.

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), sumă echivalentă cu circa 187 milioane de dolari SUA. Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFF), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 1,8 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de patru ani și jumătate.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

img18002001

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!