ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova este inclusă în lista prioritară a activităţilor Agenţiei pentru Dezvoltare a Liechtensteinului

18:11 | 13.03.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. Prin implementarea proiectelor social-educaționale și comercial-economice în Republica Moldova, Liechtensteinul contribuie la modernizarea și integrarea țării noastre în sistemul comunitar de valori. Declarația a fost făcută astăzi de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu Prim-ministrul Principatului Liechtenstein, Adrian Hasler, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE.

În context, ministrul Ulianovschi a exprimat mulţumiri autorităţilor din Liechtenstein pentru interesul în dezvoltarea relaţiilor cu Republica Moldova, în special în domeniul asistenţei acordată prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare din Liechtenstein (LED). ”Ne bucurăm că R. Moldova este inclusă în lista prioritară a activităţilor LED, fiind unica ţară din Europa care beneficiază de asistenţă din partea Agenţiei pentru Dezvoltare a Liechtensteinului, care acordă asistenţă în sectoare prioritare pentru țara noastră - învăţământul profesional tehnic, încadrarea tinerilor în câmpul muncii, activităţi de instruire în domeniul antreprenorialului, promovarea calităţii în educaţia timpurie și altele”, a accentuat șeful diplomației moldovenești.

Tudor Ulianovschi a mai punctat că Republica Moldova este interesată în aprofundarea relațiilor bilaterale cu Principatul Liechtenstein în diferite domenii - educație, tehnologii informaționale, comercial-economice, în special segmentul comerțului electronic, etc. În context, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a mai menționat că R. Moldova pledează pentru iniţierea negocierilor cu statele Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (EFTA) în vederea încheierii unui Acord de Liber Schimb cu aceste ţări, care va permite extinderea relațiilor comercial-economice atât cu statele-membre, cât și alte țări din lume.

Prim-ministrul Adrian Hasler, a confirmat disponibilitatea țării sale de a continua dezvoltarea relaţiilor bilaterale între Republica Moldova şi Principatul Liechtenstein în domeniile politic, economic, investiţional şi altele, deoarece acestea contribuie la stabilirea unui dialog reciproc avantajos între cele două state, realizarea proiectelor comune de dezvoltare social-economică în interesul cetățenilor din aceste țări. În context, Adrian Hasler a accentuat că Agenția pentru Dezvoltare a Principatului Liechtenstein are trei birouri de coordonare în toată lumea și unul dintre aceste birouri se află la Chișinău, fapt ce denotă relația specială dintre țări.

Interlocutorii au punctat că Acordul cu privire la asistența umanitară și cooperare tehnică din partea Liechtensteinului, de la semnarea căruia astăzi se împlinesc 10 ani, constituie o platformă eficientă pentru aprofundarea relațiilor bilaterale, care urmează a fi dezvoltată în viitor în cadrul dialogului politic între cele două state.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Principatul Liechtenstein au fost stabilite la 14 august 2001. Primul ambasador al Republicii Moldova în Liechtenstein, a fost actualul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, care și-a prezentat scrisorile de acreditare Principelui ereditar Alois de Liechtenstein la 11 noiembrie 2016.

img18002002

img18002002

img18002002

img18002002

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!