ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Grupul Gas Natural Fenosa a extins termenul de prezentare a ofertelor pentru noile contracte

08:49 | 14.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Grupul Gas Naturaol Fenosa a extins termenul de prezentare a ofertelor pentru noile contracte de achiziție a energiei electrice, în condițiile în care a primit doar o singură ofertă de furnizare a energiei, iar o companie a solicitat extinderea cu o zi a licitației, informează MOLDPRES.

Procesul de solicitări de oferte pentru procurarea energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2018-31 martie 2019 a fost demarat la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an. Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova a expediat solicitări de recepţionare a ofertelor pentru procurarea energiei electrice la un număr de 20 furnizori de energie electrică și traideri din Republica Moldova, Ucraina și România.

Au dat curs invitației de a participa la licitație patru companii, respectiv Energocom, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, DTEK Trading din Pavlodar și Donbasenergo din Ucraina. Cei patru potenţialii furnizori trebuiau să prezinte propunerile până pe 13 martie, 2018, ora 13:00, când în cadrul unei licitații în două runde ofertele prezentate urmau să fie evaluate, validate și urma să fie desemnat câștigătorul.

Grupul Gas Natural Fenosa informează că pe 13 martie a avut loc şedinţa Comitetului de recepționare, deschidere și validare a ofertelor. „Deoarece până la această dată a fost prezentată doar o singură ofertă din partea unui furnizor, situaţie ce nu întruneşte condiţiile unui concurs și datorită recepționării unei solicitări de extindere a termenului de prezentare a ofertelor cu o zi din partea altui potențial furnizor”, în conformitate cu Instrucțiunile Ministerului Economiei și Infrastructurii privind achiziționarea anuală a energiei electrice termenul de prezentare a ofertelor a fost prelungit până la data de 14 martie 2018, ora 14:00, se menționează într-un comunicat al companiei.

Gas Natural Fenosa în Moldova dă asigurări că „depune toate eforturile pentru identificarea celei mai avantajoase oferte de furnizare a energiei electrice atât sub aspectul preţului, cât şi al fiabilităţii şi securităţii livrării pe întreaga perioadă contractuală”.

Vechile contracte expiră la 31 martie 2018. Anul trecut, operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova, inclusiv Grupul Gas Natural Fenosa Moldova, au semnat contracte cu Energocom privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018, chiar în ziua în care a expirat vechiul contract, pe 31 martie. Oferta ucrainenilor de la DTEK a fost agreată datorită prețului mai avantajos oferit – 49,9 de dolari SUA pentru un megawatt.

La începutul lunii iunie 2017 Energocom a anunțat că o parte din energia electrică pentru necesitățile Republicii Moldova o procură de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, la prețul de 45 de dolari SUA pentru un MWh. Prețul este cu 10 la sută mai mic, comparativ cu cel achitat Companiei ”DTEK Trading” (Ucraina) și respectiv cel achitat anterior, anunța Ministerul Economiei.

Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova este cel mai mare furnizor de energie electrică pentru consumatorii finali, cu un număr de peste 700 mii de clienți.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18002006

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!