ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova a semnat noile contracte de achiziționare a energiei electrice

17:34 | 14.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Societatea pe acțiuni Energocom a câștigat licitația și a semnat cu compania Centrala electrică Moldovenească (Centrala de la Cuciurgan) și DTEK Pavlogradugoli din Ucraina noile contracte de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova, pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019, informează MOLDPRES.

Potrivit noilor contracte, 70 la sută din energia electrică necesară Republicii Moldova va fi achiziționată de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30 la sută - de la compania DTEK Pavlogradugoli din Ucraina. Această proporție a fost stabilită pe considerente ce țin de diferența de preț dintre cei doi ofertanți, astfel încât cetățenii să plătească un tarif final cât mai mic, dar și o mai bună securizare a furnizării energiei electrice, precizează Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Prețul mediu de achiziție constituie 5,24 cenți USD/kWh. Deși prețul de achiziție oferit de către cei doi furnizori este mai mare decât cel din contractul precedent, tarifele plătite de cetățeni pentru energia electrică consumată nu se vor majora, dă asigurări Ministerul Economiei și Infrastructurii. Și asta pentru că, în urma introducerii noii metodologii de calculare a prețurilor, dar și datorită evoluției cursului valutar, au fost identificate soluții pentru a nu admite majorarea tarifelor din cauza diferenței dintre contractul actual și cel anterior.

Operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova – Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, RED Union Fenosa, Furnizarea Energiei Electrice Nord, Moldelectrica și RED Nord, vor încheia cu Energocom contracte privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2018 – 31 martie 2019.

Procesul de organizare a licitațiilor a fost monitorizat de către Grupul de observatori format din reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Misiunii de consiliere de nivel înalt a UE și ai Secretariatului Comunității Energetice.

Anul trecut, operatorii reglementați de pe piața energetică din Republica Moldova, inclusiv Grupul Gas Natural Fenosa Moldova, au semnat contracte cu Energocom privind procurarea de energie electrică pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018, chiar în ziua în care a expirat vechiul contract, pe 31 martie.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img18002033

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!