ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Patru personalităţi din domeniul culturii au fost omagiate la Chișinău

18:31 | 14.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Patru personalităţi din domeniul culturii, care recent au împlinit 70 de ani, au fost omagiate astăzi în capitală. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Naţională în cadrul ședinței Clubului Literar „Homo Aestheticus” cu genericul „Destine înrudite”, moderată de academicianul Mihai Cimpoi, informează MOLDPRES.

Este vorba de scriitorii Vasile Romanciuc şi Iulian Filip, muzicianul şi diplomatul Aurelian Dănilă, membru activ al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte, şi compozitorul Constantin Rusnac. La eveniment au participat scriitori şi bibliotecari, profesori şi elevi de la Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu”, Centrul de excelenţă în domeniul Industriei Uşoare şi de la Şcoala Profesională tehnică nr. 7 din capitală. Manifestarea a fost deschisă cu un recital pe versurile lui Vasile Romanciuc „Sunt purtătorul de cuvânt al tăcerii”, prezentat de un grup de elevi de la Liceul de Creativitate şi Inventică „Prometeu”.

În alocuţiunea sa, academicianul Mihai Cimpoi, moderatorul manifestării, a menţionat că cei patru septuagenari sunt exponenţi ai generaţiei anilor '70 ai secolului trecut, care au adus pe parcursul anilor o contribuţie considerabilă la valorificarea şi promovarea culturii naţionale. „Vasile Romanciuc şi Iulian Filip s-au manifestat mai cu seamă în literatura pentru copii, dar şi în cea pentru maturi, muzicianul şi diplomatul Aurelian Dănilă, primul nostru ambasador în România, Germania şi Austria, a fost un deschizător de drumuri, iar Constantin Rusnac a îmbogăţit cultura noastră muzicală cu lucrări excepționale, precum ”Sărbătoreasca” ș.a.”, a subliniat academicianul Mihai Cimpoi.

În cadrul evenimentului, protagonişti evenimentului au fost distinşi cu testimoniul Bibliotecii Naţionale pentru contribuţie considerabilă la dezvoltarea culturii naţionale.   

Poetul Vasile Romanciuc, laureat al Premiului Național, deținător al medaliei ”Mihai Eminescu” și al Ordinului de Onoare, s-a născut la 17 decembrie 1947 în satul Bădragii Noi, raionul Edineț. În 1974 a debutat editorial cu placheta ”Genealogie”, urmată de volumele de versuri: ”Citirea proverbelor”, ”Note de provincial”, ”Un timp fără nume”, ”Din tată-n fiu”, ”Marele pustiu invizibil”, ”Recitirea proverbelor” ș.a.

Poetul, dramaturgul, prozatorul şi folcloristul Iulian Filip, doctor în filologie, Maestru în Arte, deţinător al „Ordinului de Onoare” şi al medaliei „Mihai Eminescu”, laureat al Premiului “Constantin Stere” în domeniul literaturii al Ministerului Culturii, ediţia 2017, şi al Premiului „Simion Florea Marian” al Academiei Române, s-a născut în 1948, în satul Sofia, raionul Drochia. În 1974 a debutat cu placheta de versuri „Neîmpăcatul meşter”, urmată de cărţile de poezie: „Cerul fântânilor”, „Dialoguri primordiale”, „Hulub de poștă”, „Unde eşti?”, „Cafea neagră”, „Fir de nisip”, „Seminţele mărului oprit”, „Dansul timizilor” ş.a. În total, a editat peste 100 de cărţi de poezie, proză, dramaturgie şi folclor.

Academicianul Aurelian Dănilă, doctor habilitat în studiul artelor, profesor universitar, muzician, diplomat, critic de artă şi jurnalist, laureat al Premiului Naţional, Maestru în artă, membru activ al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte, s-a născut la 19 ianuarie 1948, în satul Frumoasa, raionul Orhei. A fost ambasador al Republicii Moldova în România, Austria, Germania, Suedia şi Danemarca, prim-viceministru al Afacerilor Externe, rector al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Este autor al monografiilor „Maria Cebotari în amintiri, cronici şi imagini”, „Opera din Chişinău. Privire retrospectivă”, „Maria Bieşu: Scena, Opera – Dragostea mea”, „Lilia Amarfii – regina operetei”, „Valentina Saviţcaia” (în colaborare), „Opera moldovenească. Ediţie enciclopedică”, „Maria Cebotari – stea rătăcitoare” ş.a.

Compozitorul Constantin Rusnac, profesor universitar, laureat al Premiului de Stat, Maestru în Artă, secretar general al Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO, preşedinte al Consiliului Naţional Delfic, s-a născut în 1948 în satul Trebisăuţi, raionul Briceni. A fost distins cu Premiul de Stat pentru lucrarea „Sărbătoreasca”, cu titlul „Maestru în Artă” şi cu ordinul „Gloria Muncii”. A editat CD-ul „Folclor instrumental românesc de pretutindeni”, care include notele a 3600 de melodii, cartea „Acrostihuri. Portrete în timp” etc. În 1997 i s-a conferit titlul Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca, România şi în 2015 - titlul  Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18002039

img18002039

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!