ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Centrul de Cercetări Enciclopedice a lansat o carte despre Nicolae Juravschi

10:19 | 15.03.2018 Categorie: Sport

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Centrul  de Cercetări Enciclopedice al Academiei de Științe a Moldovei a lansat ieri, în sala de conferințe a instituției, cartea ”Nicolae Juravschi, dublul campion olimpic sau campionul invincibil”, relatează MOLDPRES.

În debutul manifestării responsabilul de ediție, Ion Xenofontov a prezentat în fața asistenței preț de câteva minute argumentele ce au determinat apariția lucrării. ”Este un scenariu de film hollywoodian”, a notat el. Moderatorul evenimentului, profesorul universitar  Boris Boguș a subliniat că la scrierea cărții a contribuit financiar Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, au participat 54 de autori, 2 ex-miniștri, 5 jurnaliști cărora le-au fost necesare 823 de zile pentru a reda ”lumea miraculoasă a celui mai titrat sportiv moldovean, titanul de Chircăiești, descendent din nobili polonezi”.

Ministrul Monica Babiuc a subliniat în mesajul de felicitare că ”este o bucurie și o plăcere să participe la acest eveniment împreună cu oamenii care au venit să jubileze împreună cu Nicolae  Juravschi, care conduce Comitetul Național Olimpic și Sportiv într-o manieră extraordinară”. Deputatul Vladimir Hotineanu a remarcat că ”este un eveniment de excepție pentru țara noastră, fiindcă Nicolae Juravschi a cucerit aurul olimpic la o probă sportivă de mare importanță”. Academicianul Gheorghe Duca a relevat numărul mare de participanți la eveniment. ”Atâta lume prezentă la lansare poate să vină numai la un campion. Mulțumim protagonistului că a ales această sală. Cartea este o istorie de succes a țării noastre”, a spus președintele Academiei de Științe după care i-a înmânat o medalie lui Nicolae Juravschi pentru performanțele sale.

Consultantul cărții,  Teodor Furdui a notat în continuare că ”Nicolae Juravschi de mic copil și-a pus scopul să devină o personalitate în sport.  Aveți tot dreptul să mergeți înainte, pentru că D-voastră ne consolidați”, a declarat academicianul. În opinia campioanei olimpice Larisa Popova, ”cartea este un abecedar, un îndrumar pentru viitoarea generație. Sunt mândră că lucrez împreună cu acest om”, s-a confesat performera.  ”S-au spus atâtea lucruri minunate despre Nicolae Juravschi încât nu mai am ce adăuga nimic. Nicolae Juravschi este cel mai talentat dintre talentați”, a declarat primul președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv Efim Josanu. Istoricul Octavian Țâcu a opinat că ”cartea este o capodoperă, o cercetare istorică în toată legea”.

Asistenței  i-au fost prezentate stema și drapelul familiei Juravschi. Cu ocazia lansării cărții, și-au mai expus opiniile Antrenorul Emerit Alexandru Chirpicenco, istoricul Ion Varta, directorul Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv Ion Robu.

Deputatul Nicolae Juravschi este originar din Chircăiești. La Jocurile Olimpice de la Seul (1988) a obținut în pereche cu belarusul Viktor Reneiski aurul la proba canoe dublu pe distanțele 500 și 1000 de metri, iar la Olimpiada de la Atlanta (1996) ei au cucerit o  medalie de argint. Ambii sunt multipli campioni europeni și mondiali. Nicolae  Juravschi a devenit deputat în Parlament pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova după care a ales să reprezinte Partidul Democrat.

(Reporter I. Robu, editor M. Jantovan)

img18002044

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!