ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

15:09 | 15.03.2018 Categorie: Comunicate

Cooperarea juridică internațională în domeniul extrădării cetățenilor

 Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Justiției, responsabil de cooperarea juridică internațională în materie civilă, comercială și penală, înregistrează în 2017 o creștere comparativă față de anul precedent a cererilor de asistență juridică internațională, îndeosebi în privința cauzelor de extrădare și de transfer al persoanelor condamnate. 

Extrădarea este una din formele cooperării judiciare internaţionale în materie penală, ce poate fi definită ca o procedură prin care un stat (solicitat) acceptă să predea unui alt stat (solicitant) o persoană care se află pe teritoriul său şi care este urmărită penal sau trimisă în judecată pentru o infracţiune, ori este căutată în vederea executării unei pedepse în statul solicitant. Iar transferul persoanei condamnate constituie procedura prin care o persoană, fiind condamnată pe teritoriul unui stat străin (stat de condamnare), solicită să fie transferată în statul al cărui cetățean este (stat de executare), pentru a continua executarea pedepsei stabilite de instanța de judecată străină. 

Pe parcursul anului trecut, în cadrul Direcției Cooperare Juridică Internațională a Ministerului Justiției au fost inițiate 144 cauze de extrădare, persoanele fiind reținute atât pe teritoriul statelor străine, cât și pe teritoriul Republicii Moldova. Cele mai multe persoane, anunțate în căutare de către autoritățile competente din Republica Moldova și reținute pe teritoriul altor state, au fost în Federația Rusă - 54. 

Pe locul doi, în privința numărului de persoane reținute, se află Ucraina, anul trecut fiind reținuți 28 de moldoveni. Din țările Europei de Vest, Italia și Spania sunt statele în care au fost arestați 18 și respectiv 5 concetățeni, anunțați în căutare. Însă, din numărul cauzelor de extrădare inițiate anul trecut, au fost extrădați 16 oameni, majoritatea de pe teritoriul Federației Ruse și Ucrainei. Din 157 cauze de transfer al persoanelor condamnate, 131 sunt, de asemenea, din Federația Rusă. Totodată, la solicitarea altor state, Moldova a reținut cetățeni anunțați în căutare pentru: România – 2 persoane, Polonia – 2 persoane, Turcia – 2 persoane, SUA – 1 persoană. 

Datele indică o creștere a numărului de cereri de asistență juridică adresate Ministerului Justiției. Spre exemplu, în 2017 au fost recepționate 9429 scrisori, față de 8736 anul 2016. O cauză a acestei creșteri constituie faptul că mulți moldoveni se află peste hotarele țării, iar cei care au încălcat legea Republicii Moldova sau a statelor străine, determină autoritățile competente să aplice prevederile instrumentelor internaționale. Extrădarea sau transferarea acestora acestora din/în Republica Moldova se efectuează în baza actelor emise de instanțele de judecată din țară sau ale altor state. 

Menționăm că, Republica Moldova este parte semnatară a Convenției europene de extrădare și Convenției europene asupra transferării persoanelor condamnate. De asemenea, Ministerul Justiției acordă asistență juridică internațională, inclusiv în baza altor instrumente internaționale, dar și conform Codului de Procedură Civilă, Codului de Procedură Penală și Legii cu privire la asistența juridică internațională în materie penală.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!