ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

16:16 | 15.03.2018 Categorie: Comunicate

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a organizat o ședință de lucru cu partenerii de dezvoltare

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Astăzi, 15 martie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a organizat o ședință de lucru cu donatorii externi și partenerii de dezvoltare. La eveniment au participat ministrul Monica Babuc, secretarii de stat pe domenii, membrii misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, precum și reprezentanții Băncii Mondiale în Moldova, USAID Moldova, Agenției Internaționale de Cooperare a Germaniei, Biroului de Cooperare al Elveției, Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein, UNFPA Moldova, Agenției Universitare a Francofoniei în Moldova, Fundației Soros, IREX Moldova, Fundației Est Europene, LUMOS Moldova, Agenției de Dezvoltare Austriacă, OSCE Moldova, ș.a.

În debutul evenimentului, ministrul Monica Babuc a mulțumit donatorilor externi pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova, pentru asistența și contribuția la reformarea și modernizarea domeniilor educației, culturii, cercetării, tineretului și sportului, reiterând convingerea că această colaborare va continua. Oficialul a apreciat faptul că în ultimul timp această asistență se pliază exact pe necesitățile și prioritățile din domeniile enumerate.

În cadrul ședinței au fost trecute în revistă principalele proiecte implementate cu suportul partenerilor de dezvoltare, fiind enunțate prioritățile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în domeniile pe care le gestionează. De asemenea, au fost discutate perspectivele de cooperare dintre MECC și donatorii externi, care vizează: reformarea și modernizarea a curricula școlară, promovarea educaţiei incluzive, îmbunătățirea procesului de formare inițială și continuă a cadrelor didactice din învățământul general, implementarea învățământului dual și dotarea instituțiilor de învățământ profesional tehnic, implementarea proiectelor de mobilitate academică și stimularea cooperării inter-universitare,continuarea proiectelor de cercetare naționale și internaționale, dezvoltarea Cadrului Național al Calificărilor, modernizarea curriculumului universitar, dezvoltarea industriilor creative, conservarea și valorificarea patrimoniului cultural național, dezvoltarea sportului de masă și a infrastructurii sportive, consolidarea sectorului de tineret etc.

Menționăm că datorită suportului partenerilor de dezvoltare au fost implementate și se află în curs de realizare mai multe proiecte importante, precum: Programul de asistenţă tehnică şi financiară pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova, Proiectele ,,Reforma Învățământului în Moldova”, ,,Acces la educația de calitate a tuturor copiilor”, ,,Dezvoltarea și promovarea educației incluzive”, ,,Reforma Structurală în Învățământul Profesional Tehnic (ÎPT) în Republica Moldova”, ,,Activitatea de Instruire în Domeniul Antreprenoriatului și Angajării În Câmpul Muncii”, Programul ERASMUS +, Proiectele ,,Jean Monet” și ,,CBHE”, Restaurarea Sălii cu Orgă, Reconstrucția Teatrului Republican ,,B.P. Hașdeu” din mun. Cahul, Restaurarea Bisericii ,,Adormirea Maicii Domnului” din or. Căușeni, Programul Național ,,Novateca”, Proiectul de Competitivitate din Moldova (2015-2020), Fondul pentru Tineri Moldova (2017-2020) etc.

La final, reprezentanții partenerilor de dezvoltare au mulțumit echipei MECC pentru prezentarea complexă a priorităților, dar și pentru deschiderea și dedicația de care dau dovadă în implementarea tuturor proiectelor comune, dând asigurări că vor susține în continuare inițiativele și reformele demarate în domeniile educației, culturii, cercetării, tineretului și sportului.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!