ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurată o expoziţie de carte veche italiană

18:02 | 15.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Ambasada Italiei la Chișinău și Centrul Cultural Italian din R. Moldova, a  inaugurat astăzi expoziția de carte cu genericul „Cartea veche italiană din colecția BNRM”. Evenimentul a fost organizat  cu prilejul semnării Acordului de colaborare între Biblioteca Națională și Centrul Cultural Italian din R. Moldova, informează MOLDPRES.

În mesajul său de salut, directorul Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei a menţionat că acest acord va permite intensificarea cooperării culturale în scopul promovării culturii ambelor state, folosind diferite forme, metode și practici de colaborare: organizarea activităților culturale în diverse domenii, a festivalurilor, conferințelor, prezentărilor de cărți și lucrărilor de artă plastică, participarea la proiecte culturale și alte inițiative comune.

Solicitată de MOLDPRES, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti a subliniat că semnarea acestui acord va impulsiona relaţiile de colaborare dintre cele  două ţări prin intermediul instituţiilor partenere, efectuarea schimbului de publicații, donații de carte. În context, oficialul a afirmat că un prim pas în această direcţie a fost oferirea unei donaţii  de carte Bibliotecii Naţionale din partea unei persoane private din Italia.

Despre importanţa acestui acord au mai vorbit  Angela Solcan, decan al Facultății de Limbi Străine, UPS „Ion Creangă”, prof. Giancarlo Nicoli, directorul Centrului Cultural Italian din Republica Moldova.  Documentul a fost semnat de către Elena Pintilei şi Giancarlo Nicoli  pe o perioadă de trei ani.

La rândul său, Elina Bolgarina, şefa secţiei literaturile lumii a Bibliotecii Naţionale, a relatat că expoziţia  cuprinde 64 de exemplare de carte  italiană, din diferite colecţii ale BNRM:  Literaturile lumii, Carte veche şi rară şi Conservarea şi  comunicarea colecţiilor. Potrivit  sursei citate,  cea mai veche lucrare din cadrul expoziţiei este  o carte de poezii, publicată la Torino în 1619.

„Este o carte de format mic, în copertă de pergament alb. În aceeaşi vitrină sunt prezentate încă două lucrări din sec. XVII şi câteva din sec. XVIII, printre care cărţi de religie, literatură, istorie naturală şi istorie universală. Atrage atenţia ediţia în şapte volume, de format mic: „Storia si Italia, di Carlo Botta”, un manual de istorie foarte apreciat în Italia până în ziua de azi”, a specificat Elina Bolgarina.

Expoziţia va fi deschisă până la 14 aprilie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)  

img18002081

img18002081

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!