ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul Mihai Dolgan a fost comemorat la 10 ani de la trecerea în eternitate

10:57 | 16.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Mai mulţi oameni de cultură s-au adunat astăzi la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din capitală pentru a-i aduce un omagiu compozitorului Mihai Dolgan, fondatorul legendarei formaţii de muzică uşoară „Noroc”, la 10 ani de la trecerea sa în eternitate, informează MOLDPRES.

În semn de recunoaștere a meritelor sale și de compasiune pentru rudele apropiate, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, și directorul Organizaţiei Concertistice şi de Impresariat „Moldova-Concert”, Andrei Locoman, au depus flori la locul de veci al artistului.

Potrivit interpretului Gheorghe Ţopa, Mihai Dolgan a scris o muzică neobişnuit de frumoasă. „Când cântam „Basarabia”, piesă scrisă de el pe versurile lui Dumitru Matcovschi, toată lumea se ridica în picioare. A fost unul din cântecele mişcării de eliberare şi renaştere naţională”, a menţionat Tudor Ţopa.

La rândul său, editorul Iurie Bârsa a afirmat că prin muzica lui Mihai Dolgan suntem veşnic tineri.

Mihai Dolgan s-a născut la 14 martie 1942 în satul Vladimirești din raionul Sângerei. În 1949 a fost deportat împreună cu părinții în Siberia. În toiul „dezghețului hrușciovist” revine în țară și se angajează la Casa de Cultură din Sângerei. În anii 1959-1962 face studiile la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, iar în 1964 debutează ca acordeonist al Filarmonicii din Chișinău. Numele lui Mihai Dolgan este indisolubil legat de legendara formație „Noroc”, pe care a fondat-o în 1967. Cântecele compuse și interpretate de regretatul artist au devenit în scurt timp șlagăre, printre care menționăm: „De ce plâng chitarele?”, „Cântă un artist”, „Dor, dorule”, „Primăvara”, „Soare”, „Toamnele” ș.a. Recunoașterea internațională nu a întârziat, astfel încât formația „Noroc” a primit premiul „Simpatia publicului” la Festivalul Internațional „Lira Bratislavei” din 1970, pentru piesa „De ce, de ce”. Din păcate, însă, trupa a fost în scurt timp desființată din motive ideologice: „lipsa disciplinei, promovarea unor valori artistice de slabă calitate, lipsa ținutei scenice” etc.

Începând cu 1971, Mihai Dolgan a activat în calitate de solist instrumental la diverse filarmonici din Rusia, pentru ca în 1974 să reînființeze formația „Noroc”, cu denumirea „Contemporanul”. Abia în perioada Perestroikăi lui Gorbaciov, formația revine la vechiul nume și contribuie plenar la afirmarea multor interpreți vocali și instrumentali din Republica Moldova, printre care: Ștefan Petrache, Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic, Anatol Neamțu, Anatol Bivol, Ricu Vodă, Gheorghe Țopa, Valeriu Gorgos, Ion Aldea-Teodorovici, ș.a.

În 1988 lui Mihai Dolgan i s-a conferit titlul de „Artist al Poporului”, iar în 2001 a fost distins cu Ordinul Republicii.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img18002099

img18002099

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!