ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Alexei Mateevici a fost omagiat la Căuşeni

12:23 | 16.03.2018 Categorie: Regiuni

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Zeci de căuşeneni s-au adunat astăzi la bustul lui Alexei Mateevici din centrul raional pentru a comemora poetul la cea de-a 130-a aniversare de la naştere, relatează MOLDPRES. 

Omagierea la baştină a autorului imnului Republicii Moldova, „Limba noastră”, a demarat cu o întrunire în faţa bustului poetului, unde elevii liceului care îi poartă numele au prezentat un program muzical-poetic. Mitingul a finalizat cu depuneri de flori. 

Prezent la eveniment, Sergiu Gogu, vicepreşedinte al raionului Căuşeni, a apreciat moştenirea literară lăsată de poetul omagiat. „Suflet nobil şi cinstit, Mateevici s-a zbuciumat în căutarea adevărului, reuşind să conserve în timp, în pofida împrejurărilor vitrege, memoria şi conştiinţa originii latine a moldovenilor de la Est la Prut”, a subliniat Gogu. 

Alexei Mateevici s-a născut la Căinari, judeţul Tighina, la 16 martie 1888, în familia preotului Mihail Mateevici şi Nadejdei Neaga. A făcut clasele primare în satul Zaim, actualmente raionul Căuşeni. Ca poet rămâne memorabil prin poezia „Limba noastră”, scrisă cu numai două luni înainte de moartea sa prematură în anul 1917, întreaga-i operă numărând 43 de titluri. În prezent la Căinari şi Zaim activează case memoriale “A. Mateevici”, iar numele poetului îl poartă mai multe licee din raion.

În fiecare primăvară în localitate se organizează Zilele Poeziei lui Mateevici. Programul acestora, care au ajuns în acest an la cea de-a 26-a ediţie și se vor desfășura cu genericul ”În zarea anilor ce vin”, include mai multe evenimente cultural-artistice. Până la finele lunii martie la Casele-muzeu „A. Mateevici” din oraşul Căinari şi satul Zaim vor fi organizate medalioane literare, concerte de muzică religioasă, iar în bibliotecile şi instituţiile de învăţământ din raion vor avea loc expoziţii tematice de carte şi concursuri literare. De asemenea, sunt preconizate şedinţe festive ale Cenaclului literar „Steaua de vineri”, concursul tinerilor creatori „Comoara” ş.a.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18002101

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!