ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au anunţat pentru următoarele zile frig, viscol şi ninsori

14:26 | 16.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat astăzi Cod Galben de schimbare bruscă a vremii, care va fi valabil în perioada 17-22 martie, transmite MOLDPRES.

Conform meteorologilor, în legătură cu ieșirea cicloanelor mediteraneene, în perioada menționată se prevăd condiții meteo complicate. Astfel, în intervalul 17-20 martie vor cădea precipitații, la început sub formă de ploaie, pe 18-19 martie cu transformare în lapoviță și ninsori puternice (10-15 litri pe metru pătrat, timp de 12 ore).

Izolat va viscoli, se vor forma depuneri de lapoviță pe firele electrice și crengi, pe drumuri va troieni. Vântul nord-vestic se va intensifica până la 15-20 metri pe secundă. Brusc se va răci, iar temperatura medie se va situa cu 6-11 grade Celsius sub valorile normale climatice. Cel mai frig se aşteaptă să fie în zilele de 18-19 martie, când în medie pe ţară valorile termice se vor încadra între minus 4-6 grade, ziua, şi minus 8-13 grade Celsius, noaptea.

„În luna martie sunt posibile  fenomene ca ceaţă (în medie 2-6 zile), depuneri de chiciură şi polei (1-3 zile), gheţuş (circa 5 zile) şi viscole (1 zi). Dintre fenomenele meteorologice primejdioase cel mai mare pericol în luna martie îl prezintă vânturile puternice şi ninsorile abundente. Ele se semnalează în medie o dată în şase ani. Sunt posibile, de asemenea, depuneri intensive de polei (în medie o dată în 20 ani) şi viscole puternice (în medie o dată în 40 ani)”, au explicat specialiştii SHS.

În meteorologia populară, vremea proastă în martie este justificată prin „mofturile şi supărările Babei Odochia”, care, potrivit unei legende, nu dorea să cedeze poziţiile primăverii şi îşi „scutura cojoacele cu ninsoare peste pământ”. Mai multe izvoare afirmă că un martie vânturos înseamnă un mai frumos, cu cât mai uscat va fi în martie, cu atât mai umed va fi aprilie. Totodată, dacă în Mărţişor nu poţi semăna ovăzul de ploi multe, atunci nici toamna nu vei putea semăna grâul de ploi multe.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18002110

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!