ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul şi-a menţinut votul pentru Legea cu privire la organizaţiile de creditare nebancară

15:06 | 16.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Deputaţii şi-au menţinut astăzi votul pentru Legea cu privire la organizaţiile de creditare nebancară reîntoarsă în Parlament de şeful statului Igor Dodon, comunică MOLDPRES.

Legea revotată de Legislativ urmăreşte dezvoltarea sectorului de creditare nebancară şi leasing financiar, inclusiv prin prevenirea riscurilor excesive în sistem, sporirea accesului la resurse financiare al persoanelor fizice şi juridice.

Documentul asigură condiţiile de apărare a drepturilor şi a intereselor legitime ale creditorilor, donatorilor, clienţilor, precum şi ale fondatorilor, asociaţilor şi acţionarilor organizaţiilor de creditare nebancară.

Legea prevede particularităţile de constituire şi de activitate a organizaţiilor de creditare nebancară, inclusiv genurile de activităţi profesionale de bază permise acestora. În particular, este prevăzută procedura de eliberare a avizului prealabil înainte de înregistrarea în Registrul de stat a persoanelor juridice şi ulterior înregistrarea în Registrul organizaţiilor de creditare nebancară autorizate ţinut de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare.

De asemenea, a fost stabilită cerința privind mărimea minimă admisibilă a capitalului propriu, de 5 la sută din valoarea activelor. Documentul mai prevede efectuarea obligatorie a auditului în cazul în care valoarea de bilanț a activelor depășește 25 milioane de lei.

Potrivit modificărilor, organizațiile de creditare nebancară, la fel ca și alți participanți profesioniști la piața valorilor mobiliare, vor achita o plată regulatorie în mărime de până la 0,1 la sută din valoarea medie anuală a soldului creditelor nebancare și leasingului financiar înregistrat, dar nu mai mult de 200 mii de lei. 

În prezent, pe piaţa autohtonă activează peste 130 de organizaţii de microfinanţare.

(Reporter A. Zara, editor L. Alcază)

img18002113

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!