ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Germania va oferi două milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii din R. Moldova

09:53 | 17.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Germania va oferi două milioane de euro pentru realizarea proiectelor de infrastructură, potrivit celei de-a treia părți a Programului „Infrastructură Socială şi Eficienţă Energetică” pentru anul 2018, care a fost lansat ieri la Chișinău, transmite MOLDPRES.

La eveniment au participat mai mulți oficiali germani, moldoveni și reprezentanți ai autorităților publice locale de pe întreg teritoriul țării.

Ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Julia Monar, a specificat că suportul oferit are scopul de a îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor. „Ajutorul nostru trebuie să meargă acolo, unde va putea fi resimțit de un număr cât mai mare de cetățeni. De aceea, persoanele din administrația publică locală sunt partenerii noștri cei mai importanți. În anul 2003, Guvernul Germaniei a lansat programul „Infrastructură Socială şi Eficienţă Energetică”, pentru a oferi suport micilor orașe și comune. Mă bucur foarte mult că putem demara împreună cea de-a treia fază a programului, cu un suport de 2 mln de euro. Această fază le va oferi multor localități posibilitatea de a participa la concurs. Sunt convinsă că proiectele selectate în cadrul programului vor fi implementate cu succes”, a spus Julia Monar.

În cadrul programului „Infrastructură Socială şi Eficienţă Energetică” au fost realizate un număr total de 210 proiecte de dezvoltare comunitară în localităţi cu o populaţie de până la 20 mii de locuitori din 20 de raioane din sudul şi nordul țării. Proiectele au urmărit dezvoltarea comunitară prin implementarea subproiectelor de infrastructură socială (şcoli, grădiniţe, sisteme de canalizare şi aprovizionare cu apă potabilă, drumuri etc.) şi stabilirea parteneriatului între comunităţile de pe ambele maluri ale râului Nistru cu un accent pe folosirea eficientă a energiei şi utilizarea resurselor energetice de alternativă.

„Banca germană KFW finanțează proiecte investiționale din diferite sectoare în întreaga lume. Este în mâinile voastre să transformați finanțarea din granturi în condiții mai bune de viață. Sunt sigură că cea de-a treia fază a proiectului va contribui la îmbunătățirea calității vieții în comunitățile din Republica Moldova”, a afirmat managerul de proiecte-secția dezvoltare regională și urbană (Europa de Est-Caucaz-Asia Centrală), Diana Hedrich.

Directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova (FISM), Mircea Eșanu, a menționat că la baza prelungirii proiectului au stat reușitele celorlalte proiecte realizate împreună cu donatorul german. „Germania își dorește extinderea ariei de acoperire a acestor proiecte și în localitățile în care nu au ajuns banii germani. La baza prelungirii programului au stat inclusiv reușitele FISM-ului obținute în alte proiecte sociale pe care le are în gestiune”, a remarcat Eșanu.

Conform unui Acord de grant, Guvernul Germaniei a decis să suplimenteze proiectul cu încă 2 mln de euro, întrucât una dintre prioritățile de bază ale donatorului a fost asigurarea accesului tuturor localităților la resursele financiare oferite de Guvernul german. Astfel, acum la concurs pot participa doar comunitățile care nu au beneficiat anterior de surse financiare pentru lucrări de renovare în cadrul programului, în perioada 2009-2017. Valoarea maximă a granturilor oferite va fi de 75 mii de euro pentru localitățile rurale și 150 mii euro pentru orașe. Beneficiarii de granturi trebuie să asigure și contribuția comunității: cel puțin 15% din valoarea totală a proiectului pentru localitățile rurale și 30% - în cazul localităților urbane.

Anunțul de lansare a Proiectului va fi publicat în Monitorul Oficial din 23 martie. Formularele de aplicare pot fi expediate până pe data de 2 mai.

În cadrul Cooperării Financiare Germane cu Republica Moldova, Fondul de Investiţii Sociale din Moldova și Banca germană pentru Dezvoltare KFW au gestionat, în perioada 2005 – 2017, un grant în valoare de 9,65 mln de euro, oferit Republicii Moldova de către Ministerul de Dezvoltare şi Cooperare Economică al Republicii Federale Germania.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18002136

img18002136

img18002136

img18002136

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!