ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă se va întoarce în următoarele zile la Moscova

14:17 | 20.03.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, se va întoarce în următoarele zile la Moscova și își va relua mandatul de diplomat. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în urma unei întrevederi cu viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigorii Karasin, transmite MOLDPRES.

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţa, a fost chemat la Chişinău pentru o perioadă nedeterminată la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, după ce au fost sesizate cazuri de hărțuire și intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din țara noastră.

În cadrul unei conferințe de presă, cei doi oficiali au declarat că au discutat despre relațiile moldo-ruse. „Din păcate, s-au acumulat un șir de probleme care necesită a fi soluționate. Am reiterat necesitatea soluționării mai multor subiecte, printre care și excluderea cazurilor de abuz asupra cetățenilor și politicienilor din țara noastră. La fel, am vorbit de suplinirea efortului organelor de resort privind cooperarea pe subiectele ce vizează banii din Rusia care sunt spălați prin băncile moldovenești. Un subiect a fost și semnarea mai multor acorduri ce ar facilita activitatea cetățenilor noștri în Federația Rusă și ar contribui la combaterea migrației ilegale”, a spus Ulianovschi. 

Cu referire la diferendul transnistrean, Tudor Ulianovschi a reiterat că este necesar ca toate părțile implicate să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. „La fel, am cerut părții ruse să retragă trupele și munițiile din stânga Nistrului, fapt care ar reprezenta un impuls major în soluționarea conflictului transnistrean”, a afirmat oficialul.

La rândul său, viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin, a remarcat că, în anul 2017, relațiile moldo-ruse nu au fost stabile. „Discuțiile de astăzi au fost foarte complexe. Am stabilit să soluționăm problemele politice. Reiterez că suntem gata să examinăm toate subiectele și să activizăm dialogul bilateral”, a precizat Karasin. 

Viceministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin, se află în perioada 20–22 martie, într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Agenda acesteia include întrevederi cu conducerea de vârf a țării în cadrul cărora vor fi discutate aspecte ale relațiilor bilaterale.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18002218

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!