ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Numărul de viroze înregistrate pe teritoriul ţării a crescut cu 29% în ultima săptămână

15:38 | 20.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Numărul de viroze înregistrate pe teritoriul ţării a crescut cu 29% în ultima săptămână, fiind depăşit pragul epidemic. Totodată, au fost înregistrate 111 cazuri noi de gripă, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), în perioada 12 - 18 martie, medicii au înregistrat 1617 cazuri noi de infecții acute ale căilor respiratorii, ceea ce reprezintă o creștere cu 29% în comparație cu săptămâna precedentă și o sporire a numărului de cazuri cu 74,1 % în raport cu aceeaşi perioadă a sezonului trecut. Ponderea cazurilor infecțiilor respiratorii acute severe a constituit 4,9% din numărul total de internări în spitalele teritoriale.

În această perioadă, în laboratorul Infecții Virale din cadrul ANSP au fost investigate 32 probe la prezența virusurilor gripale și non-gripale. Dintre acestea, 13 probe au arătat prezența virusului gripal de tip B şi două prezența virusului de tip A(H1N1). În perioada de referință nu au fost înregistrate cazuri de deces.

Solicitate de agenţie, surse din cadrul Serviciului de presă al Centrului municipal de Sănătate Publică au menţionat că şi în capitală numărul infecţiilor respiratorii a crescut, fiind atestate 2650  de cazuri la copii cu vârsta de până la 17 ani. Cei mai afectaţi sunt preşcolarii – 1594 de cazuri, dintre ei 40% sunt copii instituţionalizaţi. În perioada menţionată, au fost internaţi pentru îngrijiri 91 de bolnavi, 64 dintre ei fiind copii.

În total, de la începutul anului curent, în municipiu s-au înregistrat 603 cazuri de gripă.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetăţenilor să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze medicului la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. Să evite contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat şi obezitate.

De asemenea, medicii îndeamnă populaţia şi personalul medical să folosească măşti de protecţie când asistă și îngrijesc bolnavii. Printre recomandările medicilor se numără şi spălatul pe mâini cu apă şi săpun, acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului, evitarea locurilor aglomerate.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18002224

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!