ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul va avea simboluri corporative, iar primul-ministru – Stindard

15:58 | 21.03.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Guvernul va avea emblemă și culoare corporativă, care sunt simboluri publice ce îl vor identifica, potrivit unei hotărâri a cabinetului de miniștri aprobată astăzi, informează MOLDPRES.

Emblema reprezintă un scut heraldic de tip oval, încărcat, în câmp albastru, cu Stema de Stat a Republicii Moldova, a cărei acvilă este de aur. În bordura scutului, în câmp de aur, apare legenda cu litere capitale albastre, separată de două umbre de stele cu opt raze, de asemenea albastre: „GUVERNUL/ * REPUBLICII MOLDOVA *”. Conturul perimetric al scutului este albastru.

Imaginea color, alb-negru conturat sau alb-negru hașurat a emblemei corporative a Guvernului, poate fi reprodusă pe sigilii, bunurile mobile (vehicule, tehnică și altele), diferite însemne heraldice derivate, legitimaţiile membrilor Guvernului și angajaților Cancelariei de Stat, producţia poligrafică etc. Imaginea emblemei corporative a Guvernului Republicii Moldova poate fi reprodusă în edițiile informative, de evidență, științifice sau didactice ale Comisiei Naționale de Heraldică de pe lângă președintele Republicii Moldova sau patronate.

Potrivit documentului aprobat, emblema corporativă a Guvernului Republicii Moldova nu poate fi utilizată alături de Stema de Stat a Republicii Moldova în acelaşi context semantic.

Cabinetul de miniștri a aprobat, de asemenea, Regulamentul Stindardului Prim-ministrului Republicii Moldova. Stindardul reprezintă o pânză pătrată, albastră ce are în mijloc Stema de Stat a Republicii Moldova, a cărei acvilă este de aur, şi o bordură din pătrate, în culorile naţionale ale Republicii Moldova, în formula albastru-galben-roşu-galben. Conform Regulamentului, originalul Stindardului se confecționează într-un singur exemplar.

Originalul Stindardului se înmânează Prim-ministrului de către Preşedintele Republicii Moldova în ziua depunerii jurământului de către Prim-ministru şi se păstrează în biroul său de serviciu. Stindardul se scoate în public cu prilejul unor ceremonii oficiale deosebit de solemne, este purtat de un stegar sau de un grup de stegari, desemnaţi din rândul militarilor Gărzii de Onoare.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!