ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Industria își accelerează creșterea, cu un avans de 4,7 la sută în prima lună a anului

09:44 | 22.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Producția industrială a crescut, în prima lună a anului, cu 4,7 la sută față de perioada similară a anului precedent. Industria, care reprezintă aproape 15 la sută din economia moldovenească, și-a accelerat creșterea după ce în anul trecut a înregistrat o majorare a producţiei cu 3,4 la sută,  informează MOLDPRES.

Extinderea activității investitorilor străini în Zonele Economice Libere, în special în ramura industriei automotive, deschiderea piețelor externe, valorificarea oportunităților oferite de acordurile de cooperare economică internațională, creșterea cererii pe piața internă față de produsele industriale autohtone, evoluțiile pozitive ale sectorului agricol din anul trecut au constituit principalii factori ce au determinat creșterile din sectorul industrial, explică Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Industria a evoluat ascendent, ca urmare a avansului cu 14 la sută al industriei prelucrătoare, care deține o pondere de circa 82 la sută în total sector industrial. Potrivit statisticilor oficiale, industria alimentară care reprezintă o ramură semnificativă a industriei prelucrătoare, s-a majorat cu 7,4 la sută. După un an agricol relativ bun, prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor a crescut cu 43 la sută, prelucrarea și conservarea produselor din carne cu 11 la sută, fabricarea produselor de brutărie cu 15 la sută și altor produse alimentare cu 38 la sută.

Date statistice mai arată că industria băuturilor a  înregistrat o creștere a producției fabricate cu 19 la sută, iar a volumului exportat pe piețele externe – cu 48 la sută. Aceste evoluții demonstrează că producătorii de băuturi s-au reorientat cu succes către alte piețe de desfacere decât cea rusă.

Ministerul Economiei și Infrastructurii mai menționează că industria automotive devine o ramură din ce în ce mai importantă pentru economia națională, producția, exporturile și numărul locurilor de muncă fiind în continuă creștere. Extinderea proiectelor investiționale în cadrul Zonelor Economice Libere au determinat o creștere a producției de fire și cabluri electrice, în luna ianuarie, de circa două ori, influențând cu 2,3 puncte procentuale creșterea indicelui general al producției industriale. Astfel, exporturile de aceste produse s-au majorat cu 60 la sută, deținând o pondere de circa 15 la sută în totalul exporturi.

În luna ianuarie 2018, și industria extractivă a înregistrat o creștere cu 29 la sută față de luna ianuarie a anului trecut. Producția acestei industrii a fost susținută de cererea de pe piața internă, inclusiv din partea industriilor conexe. De exemplu, fabricarea articolelor din beton, ciment și ipsos, care depinde de industria extractivă, a înregistrat în această perioadă o creștere de 63 la sută.

Sectorul energetic a înregistrat o diminuare cu 12 la sută a volumului producției și furnizării de energie electrică, termică, gaze, apă caldă și aer condiționat. Această evoluție este explicată de temperaturile medii mai ridicate în luna ianuarie 2018 față de ianuarie 2017, ceea ce a influențat diminuarea intensității producției de energie.

Ministerul Economiei și Infrastructurii prognozează o creștere a industriei în 2018 și 2019 de 5 la sută anual, iar în 2020 – de 6 la sută.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img18002296

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!