ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va avea un Cod Aerian

11:36 | 22.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare dar şi textul Codului Aerian al Republicii Moldova, aprobat la finele anului trecut de Parlament, vor fi publicate în numărul de mâine al Monitorului Oficial, comunică MOLDPRES.

Noul Cod Aerian va crea premise legale pentru implementarea Acordului privind Spaţiul Aerian Comun şi va asigura încadrarea funcţională a aviaţiei civile a Republicii Moldova în sistemul european.  Noile prevederi vor stabili procedurile de certificare şi operare a aeronavelor, de protecţie a persoanelor şi bunurilor de la sol, de certificare a operatorilor aerieni, aerodromurilor, personalului aeronautic, precum şi a tehnicii aeronautice.

De asemenea, Codul prevede introducerea taxelor de securitate şi de navigaţie aeriană pentru asigurarea serviciilor de securitate aeroportuară şi de navigaţie aeriană. Documentul reglementează activităţile aeronautice civile, stabilește instituţiile cu atribuţii în domeniul administrării aviaţiei civile, precum şi competenţele altor organisme în domeniul siguranţei şi securităţii aviaţiei.

Prezentul cod va intra în vigoare la 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.  În această perioadă Guvernul va prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislaţiei în vigoare în concordanţă cu prezentul cod, va aduce actele sale normative în concordanţă cu prezentul cod şi va asigura modificarea sau abrogarea de către organele centrale de specialitate şi departamente a actelor lor normative ce contravin prezentului cod. De asemenea la data intrării în vigoare a Codului Aerian va fi abrogată Legea aviaţiei civile nr. 1237/1997 (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova în 2010).

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18002303

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!