ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regulamentul privind deșeurile de echipamente electrice și electronice va fi publicat în Monitorul Oficial

11:59 | 22.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Rata anuală de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice urmează să fie atinsă de către producători până în anul 2025 la nivel de 30 la sută, față de 5 la sută, ținta stabilită pentru anul 2020. Prevederea este inclusă în Regulamentul privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, care va fi publicat mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Actualmente, în țara noastră nu există un sistem reglementat și organizat de management al deșeurilor de echipamente electrice și electronice, deși volumul acestora plasat pe piață este în creștere și devine „practic incontrolabil”. Cantitatea totală de aceste deșeuri poate crește de la 10,5 mii tone în 2010 la 21,7 mii tone în 2027, potrivit estimărilor ministerului de profil. Dublarea deșeurilor „va duce ulterior la poluarea excesivă a mediului, cu efecte negative asupra sănătății populației țării, astfel explică autorii proiectului necesitatea unui act regulator în acest domeniu. 

Elaborarea acestei reglementări este condiționată de necesitatea introducerii unui sistem integral de evidență a plasării pe piață a echipamentelor electrice și electronice, în scopul recuperării ulterioare, tratării și eliminării acestora în corespundere cu standardele internaționale.

Regulamentul reprezintă o parte a unui pachet general de proiecte de acte legislative pentru crearea unui cadru legal pentru managementul deșeurilor, inclusiv a celor periculoase în R. Moldova, care implementează tratatele internaționale și principala legislație UE privind deșeurile.

(Reporter A. Ciobanu, editor M. Jantovan)

img18002305

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!