ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rata dobânzii la creditele bancare în lei a coborât la un nou minim istoric, 9.47 la sută anual

10:37 | 23.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Rata medie ponderată a dobânzii la creditele în monedă naţională acordate de băncile moldoveneşti a coborât în luna februarie 2018 la un nou minim istoric, de 9.47 la sută anual, după ce în prima lună a anului a fost de 9.80 la sută, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

Este a șasea oară în ultimele șapte luni, când dobânda coboară sub 10 la sută. Perioada cu dobânzi relativ mici va continua. Reintrarea inflației pe un trend de scădere și o posibilă reducere a ratei de politică monetară de către BNM vor trage ușor în jos dobânzile la creditele în lei, sunt de părere experții financiari.

Un nivel similar cu cel din prezent a fost înregistrat ultima oară în noiembrie 2014, când rata dobânzii la creditele în monedă națională a ajuns la 9.81 la sută anual, însă ca urmare a crizei bancare aceasta a revenit pe creștere și a atins nivelul maxim din ultimii ani de 16.09 la sută în ianuarie 2016. Ulterior, pe fondul relaxării politicii monetare de către banca centrală s-a profilat o tendință de reducere constantă a ratei dobânzii.

În  luna februarie 2018 împrumuturile în lei s-au ieftinit cu 2.27 puncte procentuale față de perioada similară a anului precedent, iar suma creditelor acordate de bănci s-a menținut la un nivel lunar de peste 1 miliard de lei. Creditele acordate pe termene de la 2 până la 5 ani au fost cele mai atractive. În februarie, ponderea lor a constituit 41.84 la sută din volumul total al creditelor în moneda naţională, care au fost acordate la o rată medie de 8.95 la sută.

Ponderea majoră a creditelor noi acordate în moneda naţională, de 59,29 la sută, a revenit creditelor acordate persoanelor juridice cu o rată medie de 9,85 la sută. În același timp, persoanele fizice au contractat credite în lei cu o rată medie de 8,9 la sută, iar dobânda medie la creditele pentru imobil a fost de 7.17 la sută.

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în valută în perioada de referință a constituit 4,85 la sută, fiind cu 0,52 puncte procentuale inferioară celei din luna februarie 2017. Comparativ cu luna anterioară, rata medie a scăzut cu 0,09 puncte procentuale.

În februarie, creditele noi în valută au fost reprezentate preponderent de creditele acordate persoanelor juridice cu o rată medie de 4,83 la sută, constituind 98,2 la sută din totalul creditelor în valută.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!