ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii

11:02 | 23.03.2018 Categorie: Comunicate

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/.

Chiril Gaburici: „Republica Turcia este un partener de încredere al țării noastre”

„Republica Moldova este un prieten apropiat al Turciei. Suntem deschiși pentru consolidarea relațiilor de colaborare în diferite domenii”. Declarația a fost făcută de Guvernatorul Istanbulului, Vasip Şahin, în cadrul întrevederii cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici. Părțile au discutat despre impulsionarea relațiilor moldo-turce pe diferite dimensiuni, inclusiv în domeniul comercial-economic, dar și despre inițierea Biroului comercial-economic.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a apreciat deschiderea părții turce, reiterând că Republica Turcia este un partener de încredere al țării noastre. „Datele statistice arată că Turcia este printre țările cu cei mai mulți investitori în Republica Moldova, în prezent, în țara noastră activează peste 1300 de întreprinderi, cu capital turcesc în valoare de peste 400 de milioane de lei. Guvernul de la Chișinău depune toate eforturile pentru a facilita activitatea mediului de afaceri și a deveni atractivi pentru investitori”, a subliniat Chiril Gaburici.

În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a făcut o trecere în revistă a realizărilor obținute în domeniul economic, menționând facilitățile pe care le oferă Republica Moldova investitorilor străini. De asemenea, Chiril Gaburici a mulțumit Guvernului Republicii Turcia pentru asistența acordată țării noastre în vederea creării Biroului comercial-economic, precum și suportul financiar oferit în acest sens.

„Inițierea Biroului comercial-economic va fi un punct de întâlnire între investitorii din ambele țări. Necesitatea instituirii acestuia este dictată de oportunitățile oferite de Acordul de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Turcia, dar și de Acordul privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor. Este un pas care trebuie finalizat în cel mai scurt timp”, a menționat Chiril Gaburici.

Guvernatorul Istanbulului a salutat deschiderea unui Birou comercial-economic, care va avea rolul de a promova oportunitățile investiționale ale ambelor țări, reiterând importanța începerii activității acestuia cât mai curând. „Republica Moldova este o țară care oferă multe facilități pentru lansarea și dezvoltarea afacerilor, iar investitorii turci sunt deschiși să investească în toate sectoarele, în special în cel industrial”, a subliniat Vasip Şahin.

Ministrul Economiei și Infrastructurii participă astăzi la Forumul Economic Moldova-Turcia, care se desfășoară la Istanbul, Turcia. În cadrul evenimentului, Chiril Gaburici va vorbi despre prioritățile Guvernului Republicii Moldova în domeniul atragerii investițiilor și promovarea exporturilor. Pe parcursul zilei, ministrul va avea întrevederi și cu alți oficiali de la Istanbul.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!