ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turcia, interesată de consolidarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova

13:15 | 23.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Turcia se arată interesată de consolidarea relațiilor comercial-economice și realizarea unor proiecte investiționale în Republica Moldova. În cadrul unei întrevederi oficiale la Istanbul cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, ministrul Economiei al Turciei, Nihat Zeybekci, a reiterat că țara sa pledează pentru consolidarea relațiilor comercial-economice și valorificarea posibilităților investiționale reciproce, informează MOLDPRES.

Ministrul turc a menționat că parteneriatul comercial cu Republica Moldova are un potențial promițător. Întrevederea celor doi oficiali a avut loc în cadrul Forumului Economic Moldova-Turcia, care se desfășoară la Istanbul.

Chiril Gaburici a apreciat drept un succes implementarea Acordului de Liber Schimb între ambele țări, care a intrat în vigoare pe 1 noiembrie 2016, și care are drept scop reciproc dezvoltarea relațiilor economice bilaterale, extinderea schimburilor comerciale, precum și crearea condițiilor pentru atragerea investițiilor, în special, pentru dezvoltarea investițiilor mixte în cele două state. Potrivit ministrului Economiei, pentru Republica Moldova este importantă atragerea investițiilor străine, în special, în agricultură, industria alimentară, sectorul energetic, inclusiv în identificarea surselor alternative de energie.

„Asigurarea protecției investițiilor și oferirea unui climat de afaceri atractiv cu o serie de facilități pentru potențialii investitori sunt prioritățile Guvernului Republicii Moldova pentru dezvoltarea economiei naționale, asigurarea stabilității și predictibilității mediului de business. Companiile turcești au dezvoltat un șir de afaceri de succes, inclusiv în domeniile: industria alimentară, telefonia mobilă, medicină și industria hotelieră. Businessul turcesc este foarte activ și în Găgăuzia”, a spus Chiril Gaburici.

Părțile au subliniat importanța organizării ședințelor Comisiei Interguvernamentale moldo-turce de colaborare bilaterală în domenii, precum comercial-economic, investițional, industrial, dezvoltarea IMM-urilor, energetic, transport, agricol și protecția mediului.

În cadrul Forumului Economic Moldova-Turcia, ministrul moldovean a prezentat prioritățile Guvernului în domeniul atragerii investițiilor, promovarea exporturilor, dar și dezvoltarea economiei naționale. „Modernizarea infrastructurii, protecția investițiilor, reducerea barierelor administrative în activitatea economică, facilitarea comerțului transfrontalier, îmbunătățirea administrației fiscale și vamale, reducerea numărului de instituții de control, reducerea numărului de acte permisive sunt obiectivele strategice pe ordinea de zi a Ministerului Economie și Infrastructură, pentru a asigura un mediu de afaceri transparent și corect”, a notat ministrul Chiril Gaburici.

În cadrul Forumului a fost semnat un Acord cadru de cooperare între Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova și Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Turcia.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img18002349

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!