ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSA a prezentat Raportul de activitate pentru anul 2017

13:35 | 23.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Agenţia Naţională pentru Securitatea Alimentelor (ANSA) a prezentat astăzi Raportul anual 2017 cu privire la implementarea Planului Naţional multianual de control 2016-2020. La şedinţă au fost invitaţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri care au avut replici pentru unele date din raport, transmite MOLDPRES.

În context, Carolina Linte, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Lapte din R. Moldova, s-a referit la „scandalul produselor lactate” care a avut loc la începutul anului curent. „Pe lângă factorul de calitate, controalele efectuate au identificat şi un şir de probleme de ordin economic, comercial, financiar la producătorii de lactate, care în mare parte nu au nici o susţinere, nici din partea autorităţilor, nici din partea donatorilor”, a declarat Linte.

Totodată, preşedintele Asociaţiei a relevat că întreprinderile din industria lactatelor sunt obligate să se conformeze tuturor normelor şi rigorilor europene în domeniu, însă pentru aceasta au nevoie şi de sprijinul donatorilor externi.

La rândul lor, şi unii producători de carne, prezenţi la întrunire, au solicitat conducerii ANSA să vină cu iniţiative de a reduce importurile de carne, ca să le dea posibilitate producătorilor locali să se dezvolte. În acest sens, Gheorghe Gaberi, director general  ANSA, a precizat că subiectul este pe agenda instituţiei şi în viitorul apropiat vor fi luate decizii corespunzătoare. „Monitorizările noastre au demonstrat că mulţi producători locali s-au conformat cerinţelor europene şi îndeplinesc toate normele, începând cu incubaţia şi terminând cu abatorul. De aceea, în scurt timp, cred că ne vom întâlni la o masă de negocieri, ca urmare fiind avantajaţi producătorii autohtoni”, a subliniat Gaberi.

De asemenea, unii agenţi economici au avut obiecţii faţă de intensificarea controalelor ANSA. În această ordine de idei, Ion Toma, director adjunct ANSA, a explicat că, într-adevăr, numai în anul 2017 numărul controalelor inopinate a crescut cu 30%. „Toate acestea se fac pentru că am simplificat procedurile de înregistrare şi activitate a întreprinderilor din industria alimentară, iar verificările vor permite să ţinem situaţia la control şi să prevenim diferite pericole care apar la nerespectarea regulilor de securitate a alimentelor”, a specificat Toma.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor este autoritatea administrativă cu activitate națională responsabilă de implementarea politicii statului în domeniul de reglementare şi control pentru siguranţa alimentelor în sectoarele sanitar-veterinar, zootehnic, al protecţiei plantelor şi carantinei fitosanitare, controlului semincer, calităţii produselor primare, produselor alimentare şi hranei pentru animale. A fost creată în 2013, în baza reorganizării prin fuziune a mai multor instituții cu funcţii de control şi supraveghere în domeniul siguranţei alimentelor.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img18002352

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!