ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Documentele de investigație Kroll au fost transmise Procuraturii Anticorupție

14:48 | 23.03.2018 Categorie: Economie

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că, urmare a vizitei reprezentanților Kroll în Republica Moldova, a primit în mod oficial toate documentele de investigație ale consorțiului internațional Kroll și Steptoe & Johnson, care au fost transmise Procuraturii Anticorupție, informează MOLDPRES.

Documentele se referă la frauda care a dus la insolvabilitatea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Reprezentanții Kroll și Steptoe & Johnson și-au confirmat disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă moldovenești, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern, mai precizează BNM.

Banca Națională anunța anterior că în seara zilei de 6 martie 2018 a primit raportul final despre investigația fraudei bancare de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson. O sinteză a raportului de investigație, care dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns, a fost publicată pe data de 21 decembrie 2017 pe pagina web a BNM.

În sinteză se menționează că în total, între 2012 și 2014, cele trei bănci din Republica Moldova au acordat companiilor din Grupul Șor împrumuturi în valoarea de 2,9 miliarde de dolari SUA. Cel puțin 77 de companii au format acest grup coordonat. Aceste fonduri au fost transferate în mod predominant pe conturile bancare deschise în două bănci din Letonia, înainte de a fi spălate printr-o rețea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din Letonia.

Potrivit sintezei raportului companiei Kroll, marea majoritate a conturilor au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie sau în locații off-shore precum Belize, BVI și Panama. Investigația arată că circa 185 milioane de dolari SUA depistate până în prezent au fost depuse la alte bănci din Republica Moldova, decât cele trei falite, 63 milioane dolari SUA în Cipru, 61 milioane în China și Hong Kong și 23 milioane dolari SUA în Elveția. Aproximativ 200 de milioane de dolari SUA au fost transferate pe conturile mai multor bănci din Letonia, care au fost supuse în continuare unui mecanism complex de spălare a fondurilor.

Devalizarea celor trei bănci a fost apreciată în presa locală şi cea internaţională drept “furtul secolului” sau “furtul miliardului”. BNM a acordat celor trei bănci sub garanția Guvernului credite de urgență în sumă de peste 14 miliarde de lei.  În anul 2016 creditele de urgență au fost convertite în datorie de stat, iar Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni de stat în sumă de 13 miliarde 583 milioane de lei pe o perioadă de până la 25 de ani, la o rată efectivă a dobânzii de 5 la sută. Obligațiunile au fost transmise Băncii Naționale a Moldovei.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază) 

img18002355

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!