ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turcia: 155 de persoane vizate de mandate de arestare pentru presupusă apartenenţă la reţeaua Gulen

15:05 | 23.03.2018 Categorie: Externe

Ankara, 23 mar. /MOLDPRES/. Autorităţile turce au emis vineri mandate de arestare împotriva a încă 155 de persoane suspectate de apartenenţă la reţeaua clericului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara de orchestrarea puciului eşuat din iulie 2016, transmit AGERPRES și MOLDPRES cu referire la Reuters.

Conform poliţiei din Istanbul, 55 din mandatele emise vineri îi vizează pe angajaţi din 13 provincii ai Isik Publications, o companie care tipăreşte cărţi ale lui Gulen.

Alte mandate au fost emise împotriva a 38 de foşti poliţişti din şase provincii, acuzaţi că sunt membri ai presupusei reţele Gulen, a informat agenţia Anadolu. Douăzeci şi patru dintre aceştia au fost deja arestaţi, precizează aceeaşi sursă.

Tot potrivit Anadolu, au mai fost reţinuţi 38 din cei 62 de responsabili a cinci organizaţii sindicale vizaţi într-o a treia operaţiune a poliţiei, desfăşurată în şapte provincii.

Sindicatele fac parte din Confederaţia Aksiyon-Iş, desfiinţată din cauza prezumtivelor legături cu reţeaua Gulen.

Conform unui raport publicat marţi de ONU, până în decembrie 2017 aproape 160.000 de persoane au fost arestate şi 152.000 de funcţionari publici demişi în cadrul represiunii care a urmat puciului eşuat.

ONU a cerut Turciei să pună capăt stării de urgenţă, instaurată după tentativa de lovitură de stat şi prelungită de atunci de şase ori. De asemenea, raportul acuză Ankara de arestări în masă, concedieri arbitrare, pedepse colective şi torturarea de deţinuţi.

În replică, Ministerul turc de Externe a declarat că raportul este plin de acuzaţii nefondate şi a comparat aceste critici cu propaganda grupărilor militante.

Represiunea a fost criticată şi de aliaţii occidentali ai Turciei, care îl acuză pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan că foloseşte acest puci drept pretext pentru a înăbuşi opoziţia. Turcia susţine, în schimb, că măsurile sunt necesare pentru a combate ameninţările la adresa securităţii naţionale.

(Editor L. Alcază)

img18002358

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!