ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova participă la Ora Planetei

13:10 | 24.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Peste 180 de țări, printre care şi Republica Moldova, participă astăzi la cea mai mare mișcare voluntară de mediu din toate timpurile, Ora Pământului (Earth Hour). Asta înseamnă că, pentru o oră, lumea este îndemnată să renunțe la energia electrică și să dea prioritate activităților în natură, transmite MOLDPRES.

Ora Planetei, acţiune ce a ajuns în acest an la cea de-a XI-a ediţie, reprezintă un simbol al respectului pentru natură, o inițiativă de economisire a energiei electrice, precum și o contribuţie la diminuarea consecințelor schimbărilor climatice.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) din ţara noastră a îndemnat cetățenii să marcheze Ora Planetei prin activități de reciclare a deșeurilor, să organizeze plimbări în aer liber sau curse cu bicicleta. De asemenea, pentru a spori responsabilitatea civică și a promova utilizarea resurselor naturale, se recomandă să fie utilizate surse regenerabile de energie.

Ministerul de resort a făcut un apel către toate instituțiile publice, agenții economici, toți cetățenii care nu sunt indiferenţi faţă de soarta Planetei Pământ, cu îndemnul de a susține inițiativa de deconectare a energiei electrice pentru o oră. Aceasta se va produce pe data de 24 martie, în intervalul de timp 20.30 – 21.30. „În acest timp s-ar putea face o plimbare prin oraș, împreună cu prietenii, vecinii, familia sau colegii”, indică  surse de la MADRM.

Prima Oră a Planetei a fost organizată de World Wide Fund for Nature (Fondul Mondial pentru Natură) în anul 2007, în Australia, iar campania a fost de succes, întrunind peste două milioane de oameni. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut ca în doar câțiva ani mișcarea să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie.

În R. Moldova evenimentul este marcat din 2009. Potrivit unor estimări, dacă astăzi, timp de o oră, toţi consumatorii casnici din ţara noastră ar deconecta energia electrică, s-ar economisi circa 278 mii de kilowaţi pe oră. Pentru producerea acestei cantităţi de energie se consumă 86,8 mii metri cubi de gaze naturale, în urma arderii cărora se emit în atmosferă 165 tone de gaze cu efect de seră.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18002390

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!