ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 3300 de moldoveni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în anul trecut

13:26 | 24.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Circa 3360 de moldoveni s-au îmbolnăvit de tuberculoză în anul 2017, cu 218 mai puţin decât în anul precedent. Datele au fost făcute publice de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică /ANSP/ în contextul Zilei mondiale a tuberculozei, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor ANSP, în Republica Moldova, în ultimi ani, se atestă o tendință de stabilizare a situației epidemiologice, însă morbiditatea prin tuberculoză în anul 2017 s-a menținut la nivel înalt. Actualmente, doar 78 sută din bolnavii de tuberculoză sensibilă se tratează până la capăt în instituţiile specializate, iar tratamentul tuberculozei multidrog-rezistentă are rata de succes de doar 66%.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a menționat anterior că prevenirea și controlul tuberculozei reprezintă una din problemele prioritare ale sistemului de sănătate, iar controlul acesteia constituie un obiectiv strategic de interes național.

„În prezent, în țară derulează cel de-al cincilea Program național de control al tuberculozei 2016-2020 și care este orientat spre reducerea ponderii tuberculozei în Republica Moldova, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente, prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient”, a subliniat ministrul.

Datele unor studii internaţionale denotă că prin contact strâns, un bolnav de tuberculoză ar putea infecta pe parcursul unui an până la 10-15 persoane. Conform datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, deși la nivel mondial se remarcă o scădere cu 22% a numărului deceselor prin tuberculoză, aceasta rămâne una din primele zece cauze ale deceselor la nivel global.

Anual, la 24 martie este marcată Ziua mondială a tuberculozei. În 2018 evenimentul poartă genericul „Se caută: Lideri pentru o lume fără tuberculoză” şi are drept scop sporirea gradului de conștientizare a consecințelor devastatoare asupra sănătății, prejudiciilor sociale și economice aduse de tuberculoză.

(Reporter A. Zara, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!