ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul catalan suspendă şedinţa de alegere a preşedintelui executivului regional, după ce singurul candidat a fost arestat

15:25 | 24.03.2018 Categorie: Externe

Madrid, 24 mar. /MOLDPRES/. Parlamentul regional al Cataloniei a anulat sâmbătă desfăşurarea votului pentru alegerea preşedintelui executivului regional catalan, după ce Jordi Turull, cel care candida pentru acest post, a fost arestat vineri de justiţia spaniolă pentru implicarea sa în tentativa de secesiune a Cataloniei, informează agenţia EFE, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Preşedintele parlamentului catalan, Roger Torrent, a suspendat şedinţa, acuzând că 'ingerinţele' puterilor statului împiedică respectarea voinţei exprimate de populaţia catalană pentru alegerea unui nou preşedinte al executivului, după ce precedentul executiv al lui Carles Puigdemont a fost destituit de autorităţile de la Madrid, care au convocat alegeri anticipate în Catalonia în urma cărora partidele separatiste şi-au menţinut majoritatea în legislativul regional.

Votul ce urma să se desfăşoare sâmbătă în legislativul catalan ar fi fost a doua rundă, după ce la prima rundă Jordi Turull a obţinut numai 64 de voturi din cele 68 necesare. El a fost convocat vineri în faţa Curţii Supreme de la Madrid, unde judecătorul Pablo Llarena a decis să-l plaseze în arest preventiv, împreună cu alţi patru lideri separatişti catalani. Acelaşi judecător a cerut de asemenea arestarea a încă patru politicieni catalani care au fugit din ţară pentru a nu ajunge în detenţie, printre ei fiind şi fostul preşedinte al executivului catalan, Carles Puigdemont.

Acesta din urmă s-a stabilit în Belgia, dar acum se află într-o vizită în Finlanda. Autorităţile din această ţară au confirmat că au primit din partea Spaniei o solicitare să-l aresteze pe Puigdemont, cererea fiind în prezent examinată de un procuror finlandez.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!