ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Cebanu: ”Soluția salvatoare este crearea Academiilor, școlilor și claselor specializate de fotbal”

10:26 | 25.03.2018 Categorie: Sport

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Pavel Cebanu

MOLDPRES: Ne aflăm în ajunul startului campionatului de fotbal, Divizia Națională, la care în ediția curentă vor participa opt echipe. Nu e puțin?

Pavel Cebanu: Răspunsul direct, fără ocolișuri este următorul. În Azerbaidjan, o țară cu mult mai prosperă decât Moldova, concurează, de asemenea, opt formații în liga superioară. În Armenia participă șase cluburi. Mă opresc doar la aceste exemple, pentru că șirul lor este mai lung. Asta ca o replică delicată în opinia mea.

Acum să despicăm puțin firul în patru referitor la realitatea noastră. Ideal ar fi, din punctul meu de vedere, dar și al mai multor experți, ca în Divizia Națională să evolueze 16 echipe. Repet, ideal. Dar, ia spuneți ce se întâmplă pe lumea asta ideal, așa cum îți dorește inima? Mai ales în fotbal, unde trebuie să investești mereu bani, cunoștințe, dăruire totală, dacă vrei să obții ceva, să-ți fie răsplătite eforturile depuse? Nu totul, doar măcar parțial. Și asta doar în cazul când ai muncit enorm, ai avut în capul tău numai fotbal și ai dat dovadă de cunoștințele necesare pentru atingerea scopului propus. Pentru că de dorit poți dori multe, dar dacă situația din țară nu-i favorabilă obținerii performanțelor, atunci poți să te desfaci și în șapte, că tot degeaba.

Și ca să închei succint tema respectivă. Mizam ca divizionara A, Victoria Bardar, să se încadreze în turneu, dar staff-ul clubului și-a verificat posibilitățile, inclusiv cele financiare, și a refuzat. Am ținut cont de dorința conducerii retrogradatei Spicul Chișcăreni și am admis-o inițial în campionat ca să fie zece formații. Însă, în ultimul moment, clubul Dacia Chișinău a declarat că este falit, n-are bani ca să participe și să lupte pentru un loc onorabil în clasament. Și din nou varianta cu 10 echipe a picat. Ce era să facem? Chiar dacă cinci cluburi au acceptat-o pe Spicul, iar trei s-au opus, executivul Federației a decis că opt echipe este soluția cea mai bună, optimă.

M.: Și atunci, care este în opinia Dvs. salvarea pe viitor, cum s-ar putea măcar de apropiat de varianta ideală – cea cu 16 echipe în Divizia Națională?

P.C.: Despre ideal am mai vorbit anterior, făcând abstracție de la realitatea noastră, când deja al treilea deceniu de la declararea Independenței mai traversăm dificila perioadă a tranziției, iar capătul, luminița de la sfârșitul tunelului, nu se vede. Părerea mea fermă este că nu este cazul să născocim bicicleta atunci când a fost inventată în urmă cu mulți ani. Deci, scurt pe doi, cum se vorbește pe la noi: crearea la cluburile de fotbal a Academiilor, a școlilor de profil și a claselor specializate în sistemul de învățământ. Asta este soluția salvatoare. Cine va reuși să o traducă în viață – acela va izbândi.

Îmi permit să dezvolt, puțin, în continuare tema. Clasele specializate și-au demonstrat viabilitatea, eficiența, randamentul maximal în perioada sovietică și de ce să nu luăm ce-a fost bun în timpul respectiv? De ce să încercăm să descoperim America când ea a fost cu mult timp în urmă descoperită?

Al doilea moment. Toată lumea știe că campionatul Angliei este cel mai puternic de pe mapamond. Să analizăm sumar, în acest context, cum se face selecția în această țară. La început, în taberele cluburilor vin doritorii, băiețandrii care doresc să practice fotbalul. Cei mai buni dintre ei sunt selectați în secție, iar părinții lor trebuie să decidă împreună viitorul, soarta lor. Fac fotbal de performanță și frecventează școala doar două zile pe săptămână, sau se orientează spre altă profesie. Ei hotărăsc și, pare-mi-se, că au dreptate, pentru că este imposibil să cuprinzi necuprinsul, să știi de toate câte oleacă și să nu fii profesionist cu adevărat în ceea ce faci.

Cei mai buni în anumite domenii, se pregătesc să studieze la renumitele universități din Oxford, Cambridge… Cei mai buni la fotbal își perfecționează măiestria pentru a juca pe viitor la Chelsea, Liverpool, Manchester United… Asta este, pe scurt, povestea performanței. Și ca să închei, de asemenea, succint. Cine știe - rog să-mi spună. Ce studii are geniul Messi? Sau celebrul Ronaldo? Fotbaliști-multimilionari care stabilesc mereu recorduri, care încântă, ridică stadioanele în picioare cu măiestria lor extraordinară, cu sclipirile lor fanteziste, inimaginabile.

M.: Cum explicați faptul că Sheriff Tiraspol domină clar campionatele naționale deja de mulți ani?

P.C.: Prin faptul că s-a găsit un investitor, mare iubitor de fotbal, Andrei Gușan, cu vederi largi, gânduri corecte cum se face performanța, și… bani. A găsit susținerea necesară, a investit în construcția unui complex fotbalistic modern, a creat la club Academia de profil, a selectat antrenori profesioniști și nu din cei care se cred mari, dar de facto sunt neputincioși, slabi.

Plus managementul bine pus la punct. A cumpărat de la Zimbru jucători cu circa 100-200 mii de euro – nu dau cifre exacte din considerente bine știute – ca apoi să-i vândă cu mai mult de un milion de euro. Mă refer, în această ordine de idei, numai la câțiva jucători, care sunt exemple mai mult decât edificatoare: Sergiu Dadu, Alexandru Epureanu, Vitalie Damașcan. Suma făcută publică a recentului transfer al lui Vitalie Damașcan la Torino FC din campionatul Italiei, Serie A, este de un milion și jumătate de euro. Deci, dacă investești corect, dacă promovezi o politică managerială deșteaptă, din fotbal poți obține și bani buni, pe cale cinstită, prin muncă.

M.: Mulți jucători de națională însă, la puțin timp după ce s-au transferat la cluburi de peste hotare, nu s-au realizat complet. De ce?

P.C.: Până la urmă totul depinde de mentalitate, de modul cum privește la viață, ce dorește să obțină. Am să mă refer doar la două cazuri concrete fără ca să dau nume pentru a nu jigni. Ce-a făcut unul dintre ei când s-a văzut la un club cu renume din străinătate? La prima revenire la Chișinău s-a arătat cu un automobil de lux la baza Zimbrului. Ca să vadă lumea, să-l admire. Cum a procedat al doilea mare talent? Deoarece nu a dorit să muncească măcar pe jumătate cum trudește în teren acum Artur Ioniță la Cagliari (Italia) și-a procurat, de asemenea, o mașină de lux și vine acum la antrenamente cu aceasta.

Acesta a fost marele lor vis în fotbal. Și câți bani mari ar fi putut să câștige, dacă nu vedeau așa de îngust lucrurile? Ce nume și-ar fi făcut, fie și în fotbalul nostru? Dar, cu regret, s-au pierdut, s-au mulțumit cu puținul - un automobil de lux - deși au fost extrem de talentați. Le-a lipsit o mentalitate sănătoasă, marea pasiune, dragostea adevărată față de fotbal.

(Reporter I. Robu, editor A. Răileanu)

img18002399

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!