ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rectorul USEFS, Veaceslav Manolachi a împlinit 60 de ani

10:18 | 27.03.2018 Categorie: Sport

Chişinău, 27 mar. /MOLDPRES/. Rectorul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS), Veaceslav Manolachi a împlinit astăzi 60 de ani, relatează MOLDPRES.

Omagiatul este doctor  habilitat, profesor universitar, autor de cărți, Doctor Honoris Causa al următoarelor institute, universități și academii de profil din lume: Seul (Coreea de Sud), Craiova (România), Kiev (Ucraina), Minsk (Belarus), Galaţi (România),  Moscova (Rusia), Bucureşti (România), Smolensk (Rusia), Almatî (Kazahstan), “P. F. Lesgaft”, Sankt Petersburg (Rusia), Erevan (Armenia), Kuban (Rusia), profesor de onoare al Uniunii Academice din Oxford (Marea Britanie).

S-a născut pe 27 martie 1958 în satul Zamciogi (Strășeni).  În anii 1965-1973 și-a făcut studiile la școala medie din satul Romăneşti, același raion. În 1979 a fost înmatriculat la Univer­sitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, facultatea de educaţie fizică, pe care a absolvit-o cu succes în 1983. După absolvirea facultăţii, a fost angajat în funcţia de lector universi­tar la catedra de educaţie fizică, unde a activat până în anul 1986. În perioada 1986-1987 şi-a făcut sta­giul ştiinţific la Institutul de Educaţie Fizică „P. F. Lesgaft” din Sankt-Petersburg. După absolvirea stagiului ştiinţific a susținut cu succes admiterea la doctorat. În 1990 și-a apărat teza de doctor în pedagogie, ulterior propunându-i-se să facă cercetări pentru a fi concentrate într-o teză de doctor habilitat, pe care a susţinut-o, în anul 1993, la aceeaşi instituţie. Teza de doctor habilitat a fost prima  în dome­niul educaţiei fizice şi sportului în Republica Moldova.

După revenirea din Sankt-Petersburg, în perioada 1993-1998, ocupă postul de şef al catedrei de probe sportive individuale de la Institutul Naţional de Educa­ţie Fizică şi Sport. Pentru calităţile manageriale deosebite, în toamna anului 2000, a fost ales în funcţia de preşedinte al Federaţiei de Judo din Republica Moldova, iar, în toamna anului 2002 - în funcţia de director al Academiei Olimpice a Republicii Moldova. În luna decembrie 2001 este numit rector al Institutului Național de Educație Fizică și Sport (la 21.09.2006 INEFS a fost reorganizat în USEFS), post  pe care îl deţine și în prezent.

Este cavaler al mai multor distincţii de stat, inclusiv ”Ordinul Republicii”, maestru al sportului la sambo şi judo, Antrenor Emerit al Republicii Moldova, președinte de onoare al Federației Moldovenești de Judo. ”Important în toată viața, activitatea noastră, în opinia mea, este să stabilești corect prioritățile și să cunoști pârghiile, să știi cum să le mânuiești pentru a atinge obiectivele trasate, să dai dovadă de un management în spiritul cerințelor timpului”, a declarat omagiatul pentru agenție.

Rectorul  Veaceslav Manolachi a publicat peste 120 de lucrări ştiinţifice, dintre care 2 manuale şi 2 monografii destinate sportului de performanţă, a îndrumat 17 doctori în pedagogie, care au susţinut teza la Consiliul știinţific specializat al USEFS. În calitate de rector al USEFS a contribu­it esenţial la schimbarea imaginii universităţii şi la îmbunătăţirea bazei tehnico-materiale, cât şi a pro­cesului instructiv-educativ, contribuind esențial la finisarea blocului de studii şi comple­xului sportiv, care sunt con­siderate unele dintre cele mai moderne centre univer­sitare din Republica Moldova.

 (Reporter I. Robu, editor M. Jantovan)

img18002442

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!