ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Progresul în diferendul transnistrean va continua, a specificat reprezentantul special al OSCE, Franco Frattini

10:43 | 28.03.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Progresul în diferendul transnistrean va continua, iar dacă înțelegerile aprobate vor fi realizate în următoarele săptămâni, vom convoca pentru luna mai o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”. Declarația a fost făcută astăzi de către Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, în urma întrevederilor avute cu reprezentanții politici ai Chișinăului și regiunii transnistrene, transmite MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, oficialul a specificat că cele două părți au reiterat că își doresc atingerea progreselor pe mai multe subiecte.

„Am avut întrevederi cu mai mulți oficiali, atât de la Chișinău, cât și de la Tiraspol. În cadrul acestora am auzit mai multe mesaje importante și, din fericire, pozitive. La Chișinău, am primit asigurări că, în pofida faptului că acest an este unul electoral, munca va continua. Totodată, liderul coaliției de guvernare, Vlad Plahotniuc, a menționat că autoritățile își doresc ca rezultatele pozitive să fie atinse. Apreciez mult aceste mesaje optimiste”, a spus Frattini.

„La fel, am sesizat că unele acorduri, care au fost semnate anterior, deja au fost implementate sau urmează a fi îndeplinite în scurt timp. Am mai discutat despre securitate și libera circulație. Îmi pare bine că, în prezent, credibilitatea între cele două părți este foarte înaltă. Astfel, dacă progresele vor continua, în următoarele săptămâni vom convoca pentru luna mai o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2”. La fel, reiterez că și partenerii internaționali salută implementarea acordurilor semnate”, a afirmat reprezentantul OSCE.

La rândul său, șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Ambasadorul Michael Scanlan, a menționat că oficialii au sesizat creșterea încrederii între cele două părți. „Ne bucură progresele înregistrate și vom sprijini în continuare părțile în atingerea unor noi succese”, a remarcat Scanlan.

Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, efectuează o vizită oficială la Chișinău și Tiraspol în perioada 26-28 martie. În capitală, Reprezentantul Special a avut întrevederi cu șeful statului, Igor Dodon, prim-ministrul Pavel Filip, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, precum și cu coordonatorul executiv al consiliului coaliției majoritare, Vlad Plahotniuc.

La Tiraspol, oficialul s-a întâlnit cu așa-numitul lider din stânga Nistrului, Vadim Krasnoselski, și reprezentantul politic din partea regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18002488

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!