ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasada SUA în R. Moldova a salutat decizia Guvernului de expulzare a trei diplomați ruși

13:26 | 28.03.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova a salutat astăzi decizia Guvernului de expulzare a trei diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse, transmite MOLDPRES.

Ambasada SUA a anunțat că apreciază faptul că țara noastră a acţionat în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, cu aliaţii şi vecinii săi „în responsabilizarea Rusiei pentru acţiunile ei, care încalcă dreptul internaţional şi ameninţă securitatea europeană”. 

„Fiind solidară cu partenerii săi europeni şi internaţionali, Republica Moldova a arătat cât de îngrijorată este comunitatea internațională de campania globală a Rusiei de subminare a păcii şi stabilității internaţionale, de amenințare a suveranității şi securității ţărilor din întreaga lume şi de destabilizare și discreditare a instituţiilor occidentale”, se menționează într-un comunicat al ambasadei.

Oficialii instituției au remarcat că Statele Unite sunt angajate să responsabilizeze Rusia pentru tentativa ei din 4 martie de a asasina un cetățean britanic și pe fiica acestuia, folosind un agent neurotoxic de uz militar în Salisbury, Marea Britanie. 

„Aceasta este una din cele mai recente acțiuni ale Rusiei din modelul ei continuu de destabilizare a activităţilor din întreaga lume. Acest atac asupra Regatului Unit a pus nenumărate vieți nevinovate în pericol și s-a soldat cu leziuni grave pentru trei persoane, inclusiv un ofițer de poliție. Acțiunea Rusiei reprezintă o încălcare abuzivă a Convenției privind armele chimice și a dreptului internațional. La începutul acestei săptămâni, Casa Albă a anunţat despre expulzarea a zeci de ofiţeri de informații, care activau în SUA sub acoperire diplomatică, și, de asemenea, despre închiderea Consulatului rus din Seattle, Washington. Potrivit Casei Albe, „prin aceşti paşi, Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri, arată clar Rusiei că acţiunile ei au consecinţe". Statele Unite sunt pregătite să coopereze pentru a construi o relaţie mai bună cu Rusia, dar acest lucru se poate întâmpla doar cu o schimbare în comportamentul guvernului rus", se specifică în comunicat.

La fel, Statele Unite au solicitat Rusiei să-şi asume responsabilitatea pentru „încălcările continui ale normelor internaţionale şi să demonstreze lumii că este capabilă să-și respecte angajamentele şi responsabilităţile internaţionale în calitate de membru al Consiliului de Securitate al ONU pentru a susţine pacea şi securitatea internaţională”.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) l-a convocat ieri pe Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, căruia i s-a adus la cunoştinţă că trei diplomați din cadrul misiunii ruse sunt declaraţi persona non-grata și sunt obligați să părăsească teritoriul țării în termen de 7 zile.

În urma anunțului făcut de MAEIE, șeful statului, Igor Dodon, a criticat decizia autorităților de la Chișinău și a calificat-o drept „o nouă provocare anti rusească”.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18002499

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!