ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Concursul Internaţional de Canto Academic „Alexei Stârcea” s-a încheiat cu Gala Laureaților

14:42 | 28.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Cea de-a X-a ediție a Concursului Internațional de Canto Academic “Alexei Stârcea”, care s-a desfășurat în perioada 26-28 martie, s-a încheiat ieri seară la Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” din capitală cu Gala Laureaților, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de instituția-gazdă, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” și Uniunea Muzicienilor din Moldova în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Potrivit organizatorilor, concursul omagiază creația și personalitatea compozitorului Alexei Stârcea și are drept scop promovarea şi susţinerea tinerilor talente.

Din juriu au făcut parte: cântărețul de operă Mihail Muntean, Artist al Poporului (președintele juriului), compozitorul Marian Stârcea, Vasily Navrotzkyy și Tatiana Spasskaya, soliști ai Teatrului Național de Operă și Balet din Odesa, Sorin Lupu, solist al operei Naționale Române din Cluj-Napoca, muzicologul Svetlana Bivol,  director general al Filarmonicii Naționale, președintele Uniunii Muzicienilor din Moldova, Director Artistic al Concursului și Tatiana Costiuc, solistă a Filarmonicii Naționale.

Solicitat de MOLDPRES, cântărețul Mihail Muntean a menționat că la concurs au participat 25 de interpreți din R. Moldova și Ucraina, care au evoluat în două etape. În prima epată, ei au interpretat creații ale compozitorilor din secolele XII-XX și o arie de Alexei Stârcea, iar în cea de-a doua - două arii la libera alegere, un cântec popular al țării pe care o reprezintă și o romanță semnată de compozitorul Alexei Stârcea.

De premiul I s-au învrednicit tinerii interpreți Anastasia Ghimbovscaia și Veaceslav Timofti, de premiul II – Vera Chirneva, Veronica Stegărescu, Ramina Zaicenco,  Gheorghe Severin și Vadim Ceban și de premiul III - Ilona Novac, Adriana Spunei, Georgeta Cheptea, Gheorghe  Cibotaru și Daniel Șveț. De asemenea, Gheorghe Cibotaru s-a ales cu o diplomă pentru cea mai bună interpretare a cântecului popular. Premiul Familiei Stârcea a fost acordat Svetlanei Ivakhina și Adrianei Spunei. Premiile au fost în mărime de 10 000, 7000 și 5000 de lei.

Alexei Stârcea (17 februarie 1919 - 24 august 1974) a fost, potrivit specialiștilor în materie, o figură marcantă a culturii muzicale din Republica Moldova, fiind unul din compozitorii care au pus bazele operei naţionale şi care a contribuit la dezvoltarea muzicii camerale. Este autorul operei moldoveneşti „Balada eroică”, a numeroase piese vocal-simfonice, creaţii instrumentale, corale şi prelucrări simfonice ale cântecelor populare. Datorită talentului său şi timbrului vocal deosebit, Alexei Stârcea a intrat în istorie şi ca interpret - bariton, prestaţiile căruia impresionau prin melodicitate şi tehnică impecabilă.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18002502

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!