ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Simpozionul științific „Anul Bibliologic” a ajuns la cea de-a XXVII-a ediție

16:11 | 28.03.2018 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Bibliotecari din întreaga ţară s-au întrunit astăzi la Chişinău în cadrul celei de-a XXVII-a ediții a Simpozionului științific „Anul Bibliologic – 2017”, cu genericul ”Bibliotecile publice în perspectiva dezvoltării durabile: dimensiuni biblioteconomice și umane”, pentru a face un bilanţ al activităţii lor din anul trecut şi pentru a trasa obiectivele ce urmează a fi realizate în acest an, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din R. Moldova, Organizația Națiunilor Unite, Programul Național „Novateca” și Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale.

În debutul manifestării, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, a adus un mesaj de mulțumire tuturor bibliotecarilor pentru întreaga activitate pe parcursul anului 2017, menționând că biblioteca secolului al XXI-lea trebuie să devină un spațiu atractiv pentru public, să-și sporească vizibilitatea și să adopte o atitudine practică, receptivă la nou și flexibilă.

„Bibliotecile publice din Republica Moldova au devenit centre comunitare dinamice, care oferă utilizatorilor o varietate de servicii moderne și oportunități de implicare în activități interactive, prin asigurarea accesului la tehnologii performante și suport din partea bibliotecarilor instruiți. Ne bucură faptul că astăzi putem vorbi de peste 1300 de servicii moderne realizate de biblioteci, de peste 8 mln de dolari investiți în echipament, de 1070 de biblioteci renovate și 13 cluburi de robotică, ceea ce oferă comunităților o platformă îmbunătățită pentru dezvoltare și schimb de experiență”, a  subliniat Andrei Chistol.

Agenda evenimentului a inclus diverse tematici privind promovarea şi realizarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile 2030, consolidarea sistemului național de biblioteci, strategiile naționale și instituționale în domeniu, consolidarea relațiilor profesionale, reuşitele şi problemele privind activitatea în reţeaua biblioteconomică și comunicarea profesională între reprezentanții acesteia, consolidarea sistemului de statistică bibliotecară, implementarea serviciilor moderne în biblioteci ș.a. De asemenea, au fost stabilite principalele priorități pentru anual 2018: dezvoltarea unui program de suport pentru bibliotecile publice, elaborarea unei noi viziuni asupra bibliotecilor naționale etc.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat pe 20 iulie 2017 Legea cu privire la biblioteci, scopul căreia este consolidarea rolului bibliotecii în societatea modernă prin dezvoltarea acesteia ca un serviciu public de asigurare a accesului la lectură şi de dezvoltare a interesului pentru informare, învăţare, educaţie şi cercetare, activităţi culturale, precum şi prin sporirea capacităţilor de implicare a bibliotecii în transferul de cunoştinţe şi în formarea liberă a opiniilor.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img18002515

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!