ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mecanismul de distribuire a banilor destinaţi finanțării partidelor va fi modificat

13:34 | 29.03.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Mecanismul de distribuire a mijloacelor financiare destinate finanțării partidelor politice ar putea fi modificat. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi în primă lectură de către Parlament, comunică MOLDPRES.

Inițiativa aparține unui grup de deputați și prevede ca 87% din volumul total al alocațiilor se va distribui partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute, în egală măsură atât în alegerile parlamentare, cât şi în cele locale generale. De 10% vor beneficia proporţional partidele politice care vor respecta cota de cel puţin 40% candidaţi femei înaintaţi în circumscripţiile uninominale în alegerile parlamentare, iar de 3% - partidele cu numărul de femei alese în funcţia de deputat în Parlament pe circumscripţii uninominale.

Totodată, cota procentuală alocată din bugetul de stat rămâne neschimbată și nu poate depăși 0,2% din veniturile bugetului de stat.

În prezent,  distribuirea se face astfel: 50% – partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare și alte 50% – partidelor politice proporţional cu performanţele obţinute în alegerile locale generale.

Regulamentul privind finanţarea partidelor politice, inclusiv metodologia de calcul va fi aprobată de către Comisia Electorală Centrală. Noile prevederi vor fi puse în aplicare începând cu anul bugetar 2019.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

img18002563

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!