ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Înainte de Florii, ANSA atenţionează consumatorii să fie prudenţi când cumpără peşte

10:05 | 30.03.2018 Categorie: Societate

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Agenţia Naţională de Siguranţă a Alimentelor (ANSA) a atenţionat populaţia să fie prudentă la procurarea peştelui. Avertismentul a fost făcut înainte de sărbătoarea ortodoxă a Floriilor, când biserica face pentru creştinii care postesc dezlegare la peşte, transmite MOLDPRES.

Pentru ca peştele să nu provoace toxiinfecții alimentare, specialiştii ANSA vin cu unele recomandări atât pentru agenții economici, cât şi pentru consumatori. „Comercializarea peștelui și a derivatelor este admisă numai în unități specializate sau secții ale magazinelor alimentare cu acte sanitar-veterinare în regulă. Totodată, trebuie să fie respectate condiţiile de igienă şi de întreţinere a spaţiilor şi echipamentului în care este depozitat peştele”, se indică într-un comunicat al Agenţiei.

Potrivit specialiştilor ANSA, peștele în stare vie se păstrează pe gheaţă, în spaţii frigorifice sau în vase speciale cu apă. Temperatura optimă a apei trebuie să fie de plus 4-6 grade Celsius.

„Atrageți atenția la suprafața peştelui, care trebuie să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi. Peștele alterat are solzii ușor desprinși, corpul este acoperit cu mucus urât mirositor, bronhii de culoare cenușie sau brună”, afirmă sursa citată.

În acelaşi timp, ANSA atenţionează consumatorii să fie atenţi şi când procură conserve de peşte. Acestea trebuie să fie ambalate în cutii metalice sau din sticlă. Pe cutii trebuie să fie imprimate următoarele informații: denumirea şi adresa producătorului; ţara de origine; data fabricării; termenul de valabilitate; cantitatea netă a produsului şi condiţiile de păstrare. „Nu cumpărați conserve fără etichete, în cutii ruginite, deformate ori bombate”, avertizează Agenţia Naţională de Siguranţă a Alimentelor.

Pe 1 aprilie, creştinii ortodocşi marchează Duminica Floriilor. Sărbătoarea comemorează un eveniment menţionat în toate cele patru evanghelii – intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. În duminica Floriilor, creştinii care ţin post au dezlegare la peşte şi vin. 

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

img18002588

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!