ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC a constituit consiliile electorale de circumscripţie de nivelul doi pentru organizarea alegerilor locale noi

16:29 | 30.03.2018 Categorie: Politică

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a constituit astăzi consiliile electorale de circumscripţie de nivelul doi pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale noi din 20 mai în municipiile Chișinău și Bălţi, relatează MOLDPRES.

Conform Codului electoral, în decurs de trei zile, consiliile de circumscripție urmează să-şi aleagă din rândul membrilor, prin vot secret, preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul, respectând echilibrul de gen. Totodată, consiliile urmează să facă publică informaţia privind locul, data şi ora primirii documentelor pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de primar, cu 24 de ore până la începerea recepționării documentelor de la candidații electorali.

Tot astăzi, CEC a stabilit plafonul mijloacelor financiare, ce pot fi transferate pe contul ”Fond electoral” al concurentului electoral la alegerile locale noi. Acesta a fost calculat separat pentru fiecare localitate, pornind de la coeficientul de 28,49 lei pentru un alegător. Astfel plafonul pentru mun. Chișinău este de peste 18 mln lei; mun. Bălţi - 3 mln lei; comuna Leuşeni, raionul Hânceşti - 52 mii lei; satul Nemţeni, raionul Hânceşti - 42 mii lei; comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei - 93 mii lei; comuna Voloviţa, raionul Soroca - 46 mii lei și comuna Pârliţa, raionul Ungheni - 124 mii de lei.

La stabilirea coeficientului s-a luat în calcul salariul mediu pe economie pentru anul precedent, mărimea coeficientului fiind 0,5% din salariul mediu – peste 5600 de lei, astfel mărimea coeficientului calculat este de 28,49 lei.

Tot în ședința de azi, CEC a stabilit cuantumul creditului fără dobândă acordat concurenţilor electorali la alegerile locale noi: pentru fiecare partid, organizaţie social-politică, bloc electoral - 25 mii lei, iar pentru fiecare candidat independent - 5 mii de lei.

La 20 mai vor avea loc alegeri noi ale primarilor în șapte localități: municipiile Chișinău și Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni din raionul Hâncești, comuna Volovița, raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei și comuna Pârliţa, raionul Ungheni.

(Reporter A. Ciobanu, editor A. Răileanu)

img18002613

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!