ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Platforma de control parlamentar a securității rutiere s-a întrunit în ședință

18:19 | 30.03.2018 Categorie: Oficial

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului susține necesitatea unei entități naționale pentru managementul siguranței rutiere și introducerea unui modul educațional de securitate rutieră, începând cu ciclul preșcolar. Despre aceasta și alte aspecte privind siguranța traficului rutier s-a discutat astăzi, pe Platforma de control parlamentar a securității rutiere, întrunită la inițiativa speakerului Andrian Candu, Ambasador al siguranței rutiere în Republica Moldova, a relatat pentru MOLDPRES Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Potrivit speakerului, în procesul de reabilitare a drumurilor, început de autorități, este vital să fie luat în calcul componenta securității rutiere. În context, el a menționat necesitatea creării Agenției siguranței rutiere, a Fondului de siguranță rutieră și a bazei de date referitoare la estimarea sectoarelor de drum cu risc sporit de accidente.

La ședință au participat deputați, directorul de țară al Băncii Mondiale în Moldova, Anna Akhalkats, reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ai Automobil Club Moldova, precum și oficiali din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Interne etc.

Autoritățile responsabile de politici de siguranță rutieră au prezentat rapoarte cu referire la reabilitarea drumurilor la nivel național, acțiunile întreprinse pentru asigurarea educației rutiere în rândul copiilor, statistici ale accidentelor rutiere etc. La rândul său, reprezentantul Automobil Club Moldova a vorbit despre pachetul educațional pentru predarea siguranței rutiere care este implementat cu succes în țările europene.

Printre încălcările normelor de circulație care au generat cele mai multe accidente, participații au enumerat viteza neadecvată situației rutiere, neacordarea priorității pietonilor, depășirea limitei de viteză, conducerea transportului sub influența alcoolului. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, costul vieții unui locuitor al Republicii Moldova a fost evaluat la 675 mii de dolari SUA.

Potrivit statisticilor, pe parcursul anului 2017 au fost înregistrate 2 512 de accidente rutiere soldate cu 273 de persoane decedate și 2 846 care au suferit diverse traumatisme. În accidente din traficul rutier au fost implicați 350 de copii, dintre care 12 au decedat, 80 au suferit traumatisme grave, iar 237 – ușoare.

Andrian Candu a fost desemnat ambasador al Siguranței Rutiere în 2017 de către „Eastern Alliance for Safe and Sustainable Transport”. Republica Moldova a semnat rezoluţia ONU privind declararea anilor 2011-2020 „Decada acţiunilor în domeniul siguranţei rutiere” şi şi-a asumat responsabilităţile ce decurg din aceasta, printre care şi obiectivul de a reduce cu 50% numărul accidentelor până în anul 2020, accesul la un transport sigur, accesibil și durabil până în anul 2030. Anul trecut, Andrian Candu, în calitate de ambasador al siguranței rutiere, a promovat o campanie de informare și sensibilizare în comun cu partenerii din societatea civilă. În cadrul acestei campanii au fost organizate expoziții, difuzate materiale despre riscurile excesului de viteză, distribuite reflectorizante și efectuate demersuri pentru dotarea suplementară cu însemne rutiere a trecerilor de pietoni, în special din zona școlilor.

img18002616

img18002616

img18002616

img18002616

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!